Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Shindand felett az ég

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. november 4. 14:10

Nincs könnyű dolga a délnyugat-afganisztáni Shindand repülőterén szolgáló szolnoki csapatnak: az elemek mellett a kommunikációval is meg kell küzdeniük.

1595943976
2012. szeptember végén váltotta egymást a Mi–17 Air Advisory Team, azaz a légi tanácsadó csoport 3. és 4. csapata. Valószínűleg régen örült annyira Oláh Gábor őrnagy Szabó Miklós alezredesnek, mint ekkor. Az alezredes érkezése ugyanis azt jelentette, hogy két hét, és már otthon lehet a négy hónapot a sivatagi repülőtéren töltő nyolc magyar szakember. De hogy kerülnek magyar katonák az iráni határtól alig 90 kilométerre lévő, konténerekből és szigetelt lakósátrakból felépített, óriási méretű, jelentős légi forgalmat lebonyolító légibázisra?


Csapatmunka

A magyar pilóták, fedélzeti technikusok és műszaki szakemberek a 444. légi expedíciós tanácsadó század (444. AEAS) kötelékében, négy hónapos váltásokkal dolgoznak itt. A század gyakorlatilag repülőiskolaként működik, ahol az afgán légierő leendő hajózóit képzik ki. A folyamat a nyelvi képzéssel indul: a brit és amerikai segítséggel tartott Thunder Lab nyelvtanfolyamokon a repüléshez és a kiképzéshez szükséges, megfelelő szintű angolnyelvtudást kapják meg a későbbi pilóták.

(A cikket teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin november 9-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)