Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres évet zártak a katonazenekarok

Szöveg: Révész Béla |  2015. január 23. 9:28

„A tavalyi esztendő kemény tempójú, de eredményes volt. Reméljük, a 2015-ös legalább ilyen lesz” − mondta Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere a honvedelem.hu-nak adott értékelő interjújában.

1595986531

Az elmúlt esztendő eseményeit összegezve Csizmadia ezredes a regionális fesztiválokat emelte ki elsőként. Mint mondta, az általában négy helyőrségi zenekart felvonultató fesztek óriási sikerrel szerepelnek az adott város kulturális életében. Tavaly májusban Tatán indult a programsorozat, ahol az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar szórakoztatta a közönséget.

Augusztusban Székesfehérváron második alkalommal rendezték meg a Fricsay Richárd Regionális Katona-zenekari Fesztivált, de hasonló rendezvényeket tartottak Szolnokon és Szentendrén, a sort pedig szeptember végén Hódmezővásárhely zárta. Az ötállomásos fesztiválturné valamelyik helyszínén minden helyőrségi zenekar szerepet kapott.
A Magyar Honvédség főkarmestere kiemelte a Honvédelmi Minisztérium központi rendezvényeit és a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban tartott adventi koncertet, valamint a már hagyományosnak számító fővárosi térzenéket, amelyekkel a szokásos helyszíneken (Szent István tér, Vörösmarty tér, budai Vár, Múzeumkert) szórakoztatta a központi zenekar a közönséget.

1595986531

A 2014-es évben ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Debrecen Helyőrségi Zenekar. Csizmadia ezredes is részt vett a felújított Nagyerdei Szabadtéri Színpadon rendezett jubileumi koncerten. Mint mondta, az ünnepi, de egyben családias hangulatot csak fokozta a jelenlegi zenekar tagjai mellett fellépő szólisták, vendégénekesek, régi kollégák, nyugállományú karnagyok vendégszereplése. És ha már évforduló: 2015-ben a tatai zenekar fog jubilálni.

Kérdésünkre, hogy mely események jelentettek szakmailag különleges kihívást, az ezredes így válaszolt: mindegyik más és másféle kihívást jelent, hiszen egészen más felkészülést kíván egy regionális fesztivál, egy könnyűzenei tételekkel megtűzdelt fellépés, vagy éppen Mága Zoltán újévi koncertje.

1595986531

A 2015-ös év feladatait szóba hozva a főkarmester elmondta: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár idén is megrendezi az elmúlt esztendőkben óriási sikert aratott Helyőrségi Tavaszi Szemlét. Újdonság lesz március elején az „Országok, népek zenéi" elnevezésű koncert, amely tematikájában a különböző nemzetiségű szerzőket állítja a középpontba. Külföldi meghívások is szép számmal akadnak, jövő májusban az MH Központi Zenekar Belgiumba látogat, ahol egy NATO-eseményen vesz majd részt. A nemzetközi kapcsolatok építése egyébként itthon is folytatódik majd, hiszen Debrecenben ismét megrendezik a Nemzetközi Katonazenei Fesztivált.

Csizmadia ezredes hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonazenekarainak kiemelten fontos eseménye a fegyvernemi ünnep, amelyet a magyar katonazene napján tartanak. Erre április 30-án, Lehár Ferenc születésnapján kerül sor.

1595986531

Kérdésünkre, hogy melyik eseményt ítéli a legsikeresebbnek az elmúlt esztendőből, a Magyar Honvédség főkarmestere így válaszolt: „Mindegyiket. Amíg ilyen szép számban gyűlik össze a közönség a koncertekre, amíg ilyen vastapssal jutalmazzák a katonazenészeket, addig mindegyik kapcsán csak sikerről beszélhetünk. Az elmúlt év fellépéseinek fogadtatása is azt bizonyította, hogy ennek a műfajnak nemhogy létjogosultsága, de óriási keletje van."

Fotó: archív