Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres vizsgát tettek az egészségügyi katonák

Szöveg: Puskás Richárd főhadnagy |  2017. január 22. 7:39

Újraélesztési tanfolyamon vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjának debreceni állománya.

1596026484

Lezárult az a két vizsgából álló folyamat, amelyben a Magyar Újraélesztési Társaság által szervezett képzés végén alap és köztes szintű újraélesztői oklevelet kaptak a debreceni Egészségügyi Központ katonái.

Az alapszintű újraélesztés (Basic Life Support – BLS), BLS instruktor és a köztes szintű újraélesztés (Immediate Life Support – ILS) tanfolyamok és vizsgák nemzetközi szinten akkreditáltak, ezért a megszerzett készségek egész Európában elfogadottak mindenféle különbözeti vizsga megtétele nélkül. Ezen oklevelek birtokában 14 – zömében ápolói végzettséggel rendelkező – katona vált jogosulttá arra, hogy alapszintű újraélesztést oktasson Magyarország területén (BLS instruktor), illetve bebizonyították, hogy súlyos állapotú betegek sürgős beavatkozása és újraélesztése során az alapoknál jóval magasabb ellátásra is felkészültek (ILS).

1596026484

Az Egészségügyi Központ célja az, hogy a jövőben minden ápoló végzettségű katonája rendelkezzen a fenti képesítésekkel, mentőtisztjei, orvosai pedig az emelt szintű újraélesztés (Advanced Life Support) vizsgákkal.

A vizsgákra való felkészülés során a katonák saját maguk dolgozták fel a társaság által részükre küldött tananyagot és a gyakorlati részt az alegység munkaterveiben előre megtervezett kiképzési foglalkozásokon sajátították el.

1596026485

Fotó: Szalka Miklós őrvezető