Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Skandináv aktivitás tartalékos ügyekben

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 17. 18:23

A magyar önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése során kiemelt figyelem irányul a szövetséges erők, valamint a velük együttműködő országok hasonló rendszereire. A közelmúltban Svédországban és Dániában tartották a téma két legfontosabb őszi rendezvényét.

1596041426

A napokban a svédországi Halmstad városában működő katonai akadémia adott otthont az Európai Szárazföldi Tartalékos Erők konferenciájának. A 12 ország részvételével megtartott rendezvényen a Vanyur Tibor ezredes,

1596041427
Farkas Gyula alezredes és Lajtay András őrnagy alkotta magyar delegáció hasznos tapasztalatokat szerzett és osztott meg az önkéntes tartalékos rendszerek működésével kapcsolatban.

A házigazdák részéről Karl Engelbrektson vezérőrnagy, a svéd szárazföldi erők parancsnoka az elhangzottakat hasznosnak és a napi működésbe is beépíthetőnek tartotta. Zárszavában kifejtette: a konferencia megrendezését a következő években is fontosnak tartja.

A svédországi rendezvényt követően Lajtay András őrnagy a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa törzstiszti értekezletén vett részt Koppenhágában. A törzstisztek a négy napos rendezvényen szakértői csoportokban dolgozták ki a tartalékos rendszerekkel kapcsolatosan felvetett kérdésekre adható válaszok lehetséges változatait. Komoly figyelmet szenteltek a magyar tapasztalatoknak és kezdeményezéseknek is.

A munka a delegációvezetők körében 2018. februárjában, Brüsszelben folytatódik.