Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sorozónapra készülnek a Hadkiegészítő Parancsnokságon

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2014. szeptember 25. 7:19

Szeptember 9-e óta tart a „Feltöltés 2014”  hadkiegészítési rendszergyakorlat az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon (MH HKNYP).

1595979393

A negyven napig tartó gyakorlat folyamán az MH HKNYP állományának feladata a professzionális haderő feltöltése, azon belül az önkéntes tartalékosok és a hadkötelesek megelőző védelmi helyzetben megvalósuló, katonai szolgálatra történő behívása, a katonai szervezetek részére kijelölt gazdasági, anyagi szolgáltatások biztosítása, továbbá az ezekkel kapcsolatos hadkiegészítési szakfeladatok begyakorlása.

Az elmúlt napokban a gyakorlat szerint a Katonai Igazgatási Központok sorozóközpontokká alakultak, melyek feladatai az elkövetkező napokban többek között a hadköteles-nyilvántartás átvétele, a sorozással kapcsolatos szakfeladatok tervezése, valamint a sorozóbizottságok működési feltételeinek biztosítása lesz.

1595979393

A gyakorlat szakmai (sorozó-) napjaira történő felkészülés érdekében rendezett az MH HKNYP módszertani foglalkozást a debreceni Nagysándor József laktanyában szeptember 17-én, szerdán. A szakmai foglalkozáson részt vett a gyakorlat sorozónapjainak tervezésében, szervezésében érintett állomány. A sorozónapot az idei évben húsz helyszínen rendezik meg, melyen a több mint félezer potenciális hadkötelest 18. életévüket betöltött, önként jelentkező fiatalok és önkéntes műveleti tartalékosok alkotják.

1595979393

A módszertani foglalkozást Nagy Zoltán alezredes, a debreceni központ parancsnoka nyitotta meg, aki a 2. Katonai Igazgatási Központ illetékességi területébe tartozó megyék vonatkozásában a gyakorlat sorozónapjai sikeres lebonyolításának feladatairól beszélt.
Smidróczki Róbert főhadnagy a tavaly Debrecenben végrehajtott szakmai nap tapasztalatai alapján ismertette a sajtó képviselőinek fogadásával, a sajtóháttéranyag biztosításával, valamint a sajtónyilatkozatok, sajtótájékoztatók előkészítésével kapcsolatos teendőket, tapasztalatokat.

1595979394

A tájékoztató után a résztvevők végigjárták a sorozóközpont kialakított munkahelyeit, valamint megtekintették a sorozás során használatos okmányokat, eszközöket. Mindeközben a kijelölt kísérők folyamatosan ismertették a hadköteles-adatbázis kezelésével, a sorozással, behívással kapcsolatos tevékenységeket is, így gyakorolhatták a sorozónapokon végrehajtásra kerülő feladatokat, ugyanakkor egyfajta visszaigazolást kaphattak elsajátított tudásukról, szakmai tapasztalatukról is.

Ezt követően az elmaradhatatlan babgulyás és a túrós csusza elfogyasztása következett, melyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár biztosított az állománynak.

A módszertani foglalkozás végén Bendes István alezredes, az MH HKNYP törzsfőnöke megköszönte a szakmai foglalkozás lebonyolításában részt vevők tevékenységét.

1595979394