Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyolországban versenyeztek a magyar ejtőernyősök

Szöveg: Nagy Lajos alezredes |  2019. július 30. 9:54

A Magyar Honvédség ejtőernyős katonái is részt vettek a 37. Challenge Inter-Ecoles de Parachutisme (CIEP) rendezvényen, Spanyolországban, a közelmúltban.

1599206576

A versenyt – amelyet 1980 óta évente rendeznek meg az európai katonai ejtőernyős kiképző központok között – idén a spanyol alcantarilla-i légibázison tartották. A megmérettetésen hagyományosan öt versenyszámban – célra szállás körkupolás ejtőernyővel, célba ugrás légcellás ejtőernyővel, tájékozódási futás, lövészet és úszás -, öttagú csapatokkal indultak a részt vevő országok.

1599206577

Magyarországot a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP), illetve az alárendelt katonai szervezetek állományából Lengyel József százados (MHP) vezetésével Németh Endre hadnagy (MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Horváth Róbert zászlós (MH Pápa Bázisrepülőtér), Molnár Zsolt zászlós (MH 86. Szolnok Helikopterbázis), Becs László főtörzsőrmester (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) és Gazsó Krisztián főtörzsőrmester (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) képviselte. A magyar csapat a célra szállás körkupolás ejtőernyővel versenyszámban a második, míg Becs László főtörzsőrmester a célba ugrás légcellás ejtőernyővel versenyszámban az egyéni 3. helyezést érte el.

1599206577

A versenyeken túl a CIEP lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők egy szimpóziumon az ejtőernyőzés aktuális kérdéseit is megvitassák. Idén az ejtőernyős kiképzések rendszere volt a legfontosabb téma, illetve a verseny megrendezése előtt került fel a listára a nemzetek Pathfinder és Combat Controller képzése. A Pathfinderek alapvető feladata az ejtőernyős dobózónák felderítése, megjelölése, valamint üzemeltetése, míg a Combat Controllerek mindezen túl képesek egy adott körzetben több repülőeszköz irányítására, illetve ideiglenes leszállóhelyek üzemeltetésére is.

1599206577

Fotó: a szerző felvételei