Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spartan Race: Szabó Dávid őrmester ismét dobogós

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Szabó Dávid archívuma |  2020. augusztus 9. 12:11

Több, mint 21 kilométer futás és 31 akadály leküzdése után Szabó Dávid őrmester a dobogó harmadik fokára állhatott fel augusztus 8-án, a Lengyelországban megrendezett Spartan Race Közép-európai Regionális bajnokságán.

Szabó_Dávid_őrmester_nyitó

Az elite futam résztvevőinek célja, hogy minél gyorsabban haladjanak végig az akadályokkal nehezített pályán. Itt nincs korosztály szerinti besorolás: ebben a versenyszámban a legjobbak mérik össze tudásukat, hogy a Spartan Race ranglista élén állhassanak. A bajnokság ezen fordulójának a lengyelországi Bialka Tatrzanska település adott otthont. A Magas-Tátra vonulatai között Szabó Dávid kiemelkedő gyorsasággal teljesítette a beast távot, amelyhez 1100 méteres szintkülönbség társult.

„Kifejezetten erős mezőny gyűlt össze erre a versenyre, mert világviszonylatban csak Közép-európában rendeznek Spartan megmérettetéseket. Az 1100 méteres szintkülönbséget végig futva tettem meg, egyedül a »Slack line« (kifeszített heveder) akadály fogott ki rajtam. Összességében elégedett vagyok az eredményemmel" – összegezte a történteket Szabó Dávid, aki jelenleg az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állományában teljesít szolgálatot.

Szabó Dávid, aki korosztályos Spartan Trifecta világbajnok, érdeklődésünkre elárulta: a klasszikus távokat illetően létezik sprint (minimum 5 kilométer, minimum 20 akadállyal), super (minimum 10 kilométer, minimum 25 akadállyal) és beast (minimum 21 kilométer, minimum 30 akadállyal), de akinek ez sem elég, az mehet ultra távon (minimum 50 kilométer, 60 akadállyal és szintidővel) és léteznek úgynevezett hurricane heat futamok is, amik inkább egy katonai kiképzésre hajaznak, meghatározott ideig tartanak, csapatban, esetenként éjszaka kell teljesíteni, továbbá minden versenyen rendeznek kids futamokat a legkisebbeknek. A több mint 21 kilométeres távon most 31 akadály várt Dávidra, aki emlékeztetett: a Spartannal először akkor találkozott, amikor egyetemi hallgatóként, animátorként dolgozott a Balatonon. Szabó Dávid hangsúlyozta: amióta a Spartan berobbant Magyarországra, nagyon sokan kezdtek el edzeni, így nem csak a fizikai erőnlétüket, hanem az elméjüket is tudják erősíteni. Az őrmester 2017-ben kezdte el az aktív versenyzést.

Szabó_Dávid_Spartan (3)

Nem csoda, hogy a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó-versenysorozata a Spartan, hiszen mindenkit kimozdít a komfortzónájából, még a legjobbakat is. „Azért is vágtam bele a versenyzésbe, mert a Spartan a katonai akadálypálya elemeire épül. Régen a városban, mesterséges és természetes akadályokon tettem próbára magam, most viszont hegyvidéken, gyönyörű tájakon űzhetem ezt a sportágat. A természetben a gondolatok megszűnnek, csak a versenyre koncentrálok. Ilyenkor a saját határaimat feszegetem” - tette hozzá a sportember, aki azt is elárulta, hogy jelenleg végzős egyetemi hallgató angol nyelv és kultúra, valamint testnevelés szakpáron, emellett dolgozik a Magyar Honvédség kötelékében.

„Amikor megjelent a területvédelmi tartalékos szolgálati forma, azonnal csatlakoztam a Magyar Honvédséghez, majd az egyetem mellett elkezdtem a műveleti tartalékos szolgálatot, az egri toborzóirodában. Nagyon megtetszett ez a közeg és a munkakör, valamint elöljáróim mindig biztosították számomra a munkám mellett azt is, hogy időt szakíthassak a sportolásra. Múlt hónapban kerültem át az Alkotás utcai toborzóirodába Budapestre, már szerződéses őrmesteri jogviszonnyal. A diplomám megszerzése után, tisztként szeretnék elhelyezkedni, továbbra is az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szolgálatában” - emlékezik vissza katonai pályájának kezdetére Szabó őrmester.

A sportoló már a következő megmérettetésre készül: augusztus végén a csehországi Liberecben 50 kilométert teljesít majd, 60 akadállyal és körülbelül 3200 méteres szintkülönbséggel, ahol szintén elite futamban indul.

Szabó_Dávid_Spartan (1)
Címkéksport