Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyosbodik a görög-török konfliktus

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 14. 19:43

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlap szerint "Az athéni kormány a végső fegyverhez készül folyamodni. Konstantin király dekrétummal annektáltnak fogja jelenteni Chios és Mytilene szigeteket, mihelyt Sesano szigetnek Albániára való lemondását hivatalosan publikálni fogják. Görögország ezzel fait accomplit akar teremteni, még mielőtt Törökország abba a helyzetbe kerül, hogy ezt az aktust fegyverrel megakadályozhatná." A feszültség elérte a legvégső határt, a helyzet nagyon komoly – írja a Népszava is.

„Ha a hatalmak nem lépnek közbe, akkor talán elkerülhetetlenné is lesz a háború, mert Görögország Chios és Mythilene annektálásával föltétlenül elmérgesítette a helyzetet és még jobban maga ellen ingerelte Törökországot."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595973910

1914. júniusi újságok
Címkéklapszemle