Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabad a pálya

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. november 17. 17:13

Több győri és a város környéki oktatási intézmény tanulói is bepillantást nyerhettek a katonák mindennapjaiba az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél a közelmúltban megrendezett pályaorientációs napon.

1599196204
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára fontos, hogy megismertesse a Magyar Honvédséget az érdeklődő fiatalokkal. A nyílt nap és a korábbi Nyitott Kapuk Hete elnevezésű programjaival, a Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyében szervezett számos haditechnikai bemutatójával az alakulat eddig is igyekezett felkelteni a civilek érdeklődését a katonaélet iránt, de ezúttal – immár második alkalommal – pályaorientációs napot is rendezett.

1599196205
A győri, illetve a város környéki iskolákból érkezett fiatalokat Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd Inoka Zoltán törzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa előadásában ismertette az alakulat rendeltetését, bemutatta főbb rendszeresített haditechnikai eszközeit, de említést tett a légvédelmi egység határőrizeti, illetve katasztrófavédelmi feladatokban végrehajtott tevékenységéről is. Kiemelten foglalkozott a katonává válás feltételeivel, a felvételi eljárás folyamatával, a katonai hivatás és életpálya perspektíváival, valamint a betölthető feladatkörökkel és a kereseti lehetőségekkel is.

1599196205
A győri katonák számos érdekes programmal várták a felső tagozatos és középiskolás diákokat. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a jogelőd alakulatok történetét bemutató Csapatmúzeum tárlatát, a Borbála-emlékszobát, a magyar ejtőernyőzés százéves történelméről szóló vándorkiállítást, illetve a kiállított maketteket és egyenruhákat is.

1599196205
A statikus haditechnikai bemutatón a diákok megismerhették – egyebek mellett – a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer rakéta-indítóállványát,  illetve célfelderítő és rakéta–rávezető állomását, valamint a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer vezetési pontját  és indítóállványát is. Mindemellett kézifegyver-bemutató, alaki foglalkozás, paintball-, airsoft- és légpuska-lövészet is a program része volt, akárcsak a gyakorló kézigránáttal való célba dobás vagy az íjászat.

1599196206
A  pályaorientációs nap a szervezők szerint csupán ízelítőt tudott adni a katonai hivatásból és annak szépségeiből. Ennek ellenére az alakulat katonái bíznak benne, hogy a látogatók közül sokan választják majd a katonai pályát.

1599196206
Fotó: a szerző felvételei