Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországban vád alá helyeztek egy nőt, aki az Iszlám Állam tagja lehetett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. november 17. 15:59

A németországi Bochumban azzal vádolnak egy 26 éves német nőt, hogy tagja volt az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezetnek – közölték a helyi hatóságok.

A Derya Ö. nevű gyanúsított 2014 februárjában utazott Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz. A nő hozzáment a terrorszervezet egyik harcosához, akivel még Szíriába utazása előtt vette fel a kapcsolatot az interneten. Irakban és Szíriában éltek, abból a pénzből tartották fenn magukat, amelyet a terrorszervezet fizetett harcosainak. A párnak gyereke is született, nem sokkal később azonban „átmenetileg elváltak", és a nő a terrorszervezetben fontos szerepet betöltő másik férfival házasodott össze, ám három héttel később el is váltak. A válást követően a nő visszatért korábbi férjéhez. A vizsgálat szerint a férfi kiképezte őt a lőfegyverek használatra, továbbá birtokoltak egy robbanómellényt, amely alkalmas lehetett volna öngyilkos merénylet elkövetésére.

Derya Ö. 2017 elején hagyta el Szíriát, februárban vették őrizetbe a török határon, augusztusig Törökországban volt börtönben, ezután került vissza Németországba. Őrizetbe vételét követően csütörtökön került vizsgálati fogságba. A vádlott teljes neve a német adatvédelmi törvények miatt nem ismert. Derya Ö. jelenleg az ötödik német nő, akit a német szövetségi ügyészség azért vett őrizetbe, mert csatlakozott az Iszlám Államhoz.