Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világvándor – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. november 17. 14:45

Egy maratonfutó kitartásával és lenyűgöző állhatatossággal halad a célja felé Szalay-Berzeviczy Attila. Ám az ő „versenye” nem bő két órán, hanem közel öt éven át tart. 2014-ben elhatározta, végigjárja az összes első világháborús helyszínt, hogy az ott készített fotók segítségével elevenítse fel és mesélje el a harcok történetét a 100. évforduló alkalmából.

1599196176
A fényképészet és a hadtörténelem iránti érdeklődését ötvözi Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti tőzsde korábbi elnöke a 2019. júniusában megjelenő „Nagy Háború 100 éves nyomában – Szarajevótól Trianonig" című, gazdagon illusztrált 520 oldalas kötetében, melynek lapjain az első világháború helyszíneit, emlékműveit, temetőit, illetve a centenáriumi időszak megemlékezéseit, hadijátékait mutatja be, mintegy 2000 fotó segítségével. A pénzügyi világban komoly hírnévnek és elismerésnek örvendő közgazdász nagy energiák mozgósításával vágott bele a könyv elkészítésébe, de 2014-ben még ő maga sem látta, hogy ez a küldetés milyen hatalmas áldozatokat követel majd meg tőle. Csak most, a végén szembesül igazán a vállalkozás nagyságával, amikor már közel a cél. Az utolsó „kilométerek" ugyanakkor nagyon lassan telnek, mint egy maratonfutás finisénél.

Mi motiválta a könyv elkészítésében?

Az első világháború jelentősége, illetve szűnni nem akaró hatása minden egyes ember életére Európában és azon túl, még 100 évvel az események után is. Fiatal korom óta járom a világot és szeretem a történelmet, azon belül is a hadtörténelmet. Korábban inkább a második világháború foglalkoztatott, később, érett fejjel azonban az érdeklődésem kiterjedt a teljes 20. század eseményeire, így a Nagy Háborúra és a hidegháborúra. Bécs és Budapest között ingázok, tehát mondhatom, hogy az egykori Osztrák–Magyar Monarchia állampolgárának életét élem, s így még inkább foglalkoztattak a dualista állam felbomlásának körülményei. Ráadásul a főállásomban a közép-kelet-európai régió tőkepiacaiért felelek; ez 19 országot jelent, ami teljes egészében lefedi az első világháború keleti és balkáni hadszíntereit. Ezen országok jobb megismeréséhez pedig fontos tisztában lennünk, hogy ők miként viszonyulnak az említett időszakhoz. 2014 elején úgy éreztem, valamilyen módon nekem is hozzá kell járulnom az első világháború centenáriumi megemlékezéseihez. Miután a nagy szerelmem a fényképezés, ezért úgy gondoltam, ezen keresztül próbálok valami maradandót alkotni. Annál is inkább, mert már hosszú évek óta fotóztam a második világháború helyszíneit és megemlékezéseit.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 16-án megjelent számában!