Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai elismertség, tagbarát gondolkodásmód

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. április 29. 14:31

Elfogadta az igazgatótanács 2013-as beszámolóját, illetve a 2014-re vonatkozó pénzügyi tervet a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése április 29-én, kedden.

Budapesten tartotta 2014. évi küldöttközgyűlését a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár. Fodor Lajos, az igazgatótanács elnöke a 2013-as évre visszatekintve úgy fogalmazott: a tavalyi esztendő a stabilitás és megújulás éveként jellemezhető, amikor megnyugvás és konszolidáció követte a megelőző évek viharos változásait. A pénztár fő feladatai 2013-ban a kizárólag önkéntes pénztári tevékenységre épülő működés stabilizálása, a saját vagyonkezelési tevékenység eredményeinek megszilárdítása, a választott képviseleti, döntéshozó és ellenőrző testületek következő évekre szóló teljes megújítása voltak, illetve természetesen folyamatosan alkalmazkodni kellett a változó gazdasági és jogi környezethez.

1595971206
Elfogadták a beszámolót

A 2013. december 31-ei mérlegfőösszeg 38,691 milliárd forint volt, ami 1,566 milliárdos növekedést jelent az előző évi 37,125 milliárdhoz képest: a korábbi éves növekedés 1,412 milliárd forint volt. Fodor Lajos hangsúlyozta: „növekedési forradalomról" egyelőre még korai lenne beszélni, inkább óvatos optimizmus indokolt a kedvező alapokon. Az egypénztáras működéshez való visszatérés kedvezően alakult, a pénztár pedig sikeresen tett eleget a 2013-ban támadt kihívásoknak.

A tagszervezési eredményeket illetően Fodor Lajos kiemelte: míg a korábbi években nem sikerült megállítani a létszámfogyást, az 2013-ban végre megtorpant. A lassú lemorzsolódáshoz vezető okok az egész szektort érintő általános körülményekből fakadtak, de a jelek szerint a folyamatnak vége, így 2014-ben remélhetőleg folytatódhat a taglétszám további konszolidációja, például a közszolgálati nyitás beérése révén. Ez ugyanakkor inkább közép- és hosszú távon érezteti majd hatását, amennyiben a körülmények megfelelők, vagyis idén ugrásszerű létszámnövekedés még nem várható.

1595971207
Múltról és jövőről egyeztettek

2014 konkrét fő feladatai között Fodor Lajos a külső portfólió kezelésére vonatkozó pályáztatási rendszer átalakítását, lefolytatását, az önkéntes pénztári taglétszám stabilitásának megőrzését, a szakmai innováció folytatását, illetve az átfogó felügyeleti ellenőrzést emelte ki − mindezt a pénztár piaci pozíciójának, szakmai elismertségének megtartásával, a tagbarát gondolkodásmód szellemében.

A tagságot érintő további aktuális kérdésekről Póda Jenő ügyvezető igazgató tartott rövid tájékoztatót. A megjelent küldöttek a 2013-as évre vonatkozó beszámolót és a 2014-re vonatkozó pénzügyi tervet elfogadták.

Fotó: Dévényi Veronika