Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington egyelőre nem vezényel több katonát Lengyelországba és a balti államokba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 29. 13:28

Mintegy százötven amerikai katona hétfői Észtországba érkezése után Washington egyelőre nem vezényel több amerikai katonát Lengyelországba és a balti államokba – írta április 28-án, hétfőn a dpa német hírügynökség.

A kelet-ukrajnai események és a Krím félsziget márciusi Oroszországhoz csatolása az orosz hegemóniától való ősrégi félelmet ébresztette fel a jelentős orosz kisebbséget felmutató balti államok és Lengyelország lakosságában. Washington az aggodalmakra reagálva összesen hatszáz katonát küldött a négy állam területére.

Toomas Hendrik Ilves észt államfő az amari katonai repülőtéren hétfőn az amerikai katonákat köszöntve elmondta, hogy Észtország fontosnak tartja az Egyesült Államok csapatainak jelenlétét az országban, akik az elkövetkező hónapokban hadgyakorlatokon vesznek majd részt.

Az amerikai csapatok mellett a NATO is megerősítette jelenlétét a térségben. Májustól tizenkettő harci repülőgép ellenőrzi majd a balti államok légterét. Hétfőn négy brit vadászrepülőgép érkezett a litvániai Siauliai katonai repülőterére, amelyet kedden négy további lengyel gép követ.

Hétfőn az észak-lengyelországi Malbork repülőterére érkezett négy francia Rafale többfeladatú vadászgép, ezenkívül Malborkba telepítenek mintegy 60 francia katonát is, azzal a feladattal, hogy kiegészítsék és erősítsék a NATO balti légtérellenőrző (Baltic Air Policing) misszióját.

Az amerikai csapatok előreláthatóan az év végéig maradnak átmeneti állomáshelyükön, a négy ország politikusai azonban már most a misszió meghosszabbítása mellett szólaltak fel.

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai haderő tartós állomásoztatása Lengyelországban kifejezetten politikai célkitűzés.