Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai megmérettetés, többnemzeti környezetben

Szöveg: Szűcs László |  2015. március 17. 11:28

Idén immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a FOURLOG elnevezésű logisztikai kiképzést, ami jelenleg a Cseh Köztársaság, Ausztria, Szerbia és Magyarország logisztikai szakos tisztjelöltjeinek szakmai felkészítése és együttműködési gyakorlata. Az idei kiképzés március 8−21. között három országban zajlik.

A FOURLOG 2015 Logisztikai Kiképzés célja a részt vevő intézmények különböző katonai logisztikai szakirányain tanuló hallgatók felkészítése egy esetleges béketámogató művelet alkalmával a többnemzeti törzsben várható szakfeladatok végrehajtására.

„A foglalkozások során a tisztjelöltek megismerik és gyakorolják a többnemzeti műveletek döntési mechanizmusait, valamint a külföldi szaktisztekkel való együttműködés problémáit" − árulta el honlapunk kérdésére Venekei József alezredes.

1595989592

A kiképzés magyar társigazgatója hozzátette: bár a felkészítés leginkább egy klasszikus törzsvezetési gyakorlathoz hasonlítható, az Ausztriában végrehajtott első fázis során számos gyakorlati feladatot is teljesítettek. Egyebek mellett gyakorolták a szabályos rádióforgalmazást, az ideiglenes-ellenőrző áteresztő pontok, valamint élelmezési, üzemanyag- és lőszerellátó pontok telepítését és üzemeltetését, továbbá azt is, hogy miként kell a különféle robbanótesteket felderíteni és megjelölni.

Magyarországon elsősorban a műveleti terület logisztikai felderítését, valamint szakági tervezési feladatokat hajtanak végre a hallgatók. Ebben öt Pest megyei település − Érd, Szentendre, Mogyoród, Veresegyháza és Vecsés − valamint a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mint „hadműveleti terület" segíti a hallgatók munkáját.

1595989593

„A magyarországi feladatok emlékeztetnek leginkább a törzsvezetésre, míg a befejező csehországi fázis a gyakorlati felkészítést helyezi előtérbe. Brnóban alegységparancsnokként mérettetnek meg a hallgatók: a logisztikai század funkcionális támogatási elemeinek körleteit rendezik be a terepen, valamint a nemzeti támogató elem tábori körülmények közötti telepítését, illetve a különféle konvojműveleteket gyakorolják" − tudtuk meg Venekei alezredestől.

A kiképzésen magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézet katonai gazdálkodási alapképzési szakának 13 honvéd tisztjelöltje vesz részt. „A leendő tisztek gyakoroltatásával az a legfontosabb célunk, hogy még az egyetemi képzésük időszakában olyan felkészítést nyújtsunk számukra, amellyel egy-két év múlva gond nélkül el tudják látni bármelyik misszióban a képzettségüknek megfelelő beosztást, és semmilyen problémát nem okoz nekik többnemzeti környezetben más nemzetek katonáival együtt dolgozni" − hangsúlyozta az alezredes.

1595989593

Már a kezdetektől részt vesznek a FOURLOG kiképzésen a brnói Védelmi Egyetem hallgatói is. Jelenleg 13 leendő tiszt gyakorolja a logisztikai szakfeladatokat. Prof. dr. Rudolf Urban nyugállományú dandártábornok, az egyetem rektorhelyettese honlapunk kérdésére válaszolva elmondta: ezeken a kiképzéseken mindig a teljes, logisztikai szakos végzős évfolyam részt vesz, hogy gyakorolni tudják a más országok szakbeosztású katonáival való együttműködést, illetve, hogy „tudják, mi vár rájuk majd a csapatoknál". A dandártábornok szerint az elmúlt tizenöt évben a kiképzés vonatkozásában is jól látható a fejlődés, hiszen amíg a kezdetekben papír és térkép alapú feladat-végrehajtások voltak a jellemzőek, ma már számítógéppel támogatott, valósághű gyakorlatokat rendeznek.

1595989593

Dieter Jocham dandártábornok, az Osztrák Szövetségi Haderő Logisztikai Iskolájának parancsnoka szerint nagyon jó az együttműködés a négy nemzet logisztika szakos hallgatói között. Ennek az az oka, hogy „nagyon kevés különbség van a hallgatók képzésében, ami leginkább a képzési rendszer különbözőségeiből ered." A tábornok kiemelte: jelenleg három logisztikus tisztjelölt alkotja a végzős évfolyamot − a korábbi gyakorlatok során 10-12 főt delegált az osztrák fél −, s „számukra a mostani az első alkalom, hogy idegen nyelvi körülmények között gyakorolhatják a szakmai együttműködést."

Vlada Sokolović őrnagy, a belgrádi katonai akadémia tanára elmondta: öt hallgatóval vesznek részt a gyakorlaton, ők valamennyien szakterületük legjobbjai. „Az iskolában, lehetőség szerint, minél több kadétot szeretnénk elküldeni külföldi szakmai gyakorlatokra. Ez egy jó lehetőség a leendő tisztek számára, hogy gyakorolhassák szakmájukat" − tette hozzá az őrnagy.

1595989594

A FOURLOG 2015 gyakorlat − a csehországi feladatok végrehajtását követően − március 21-én ér véget. Ezt követően többnemzeti kötelékben és országonként egyénileg is értékelik majd az idei feladatok végrehajtását.

Fotó: Tóth László