Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmailag felkészültek az NRF készenléti szolgálatára

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2018. november 15. 7:15

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ NRF készenlétet ellátó állománya is részt vett október 17. és november 10. között Norvégiában, a Trident Juncture 2018 elnevezésű NATO-gyakorlaton. A gyakorlat feladatairól, az ott szerzett tapasztalatokról Nyíri Sándor őrnagyot, a csoport parancsnokát kérdeztük.

1599196071

Milyen tevékenységei voltak a csoportnak és kinek az alárendeltségében hajtották végre a feladataikat?

Ez az összhaderőnemi gyakorlat a hidegháború lezárulta óta a NATO egyik legnagyobb partnerségi megmozdulása volt. A 29 NATO-tagállamon kívül hat békepartnerségi programban részt vevő állam is delegált csapatokat a közel 50 ezer katonát felvonultató kontingensbe.

1599196071
A magyar CIMIC-alegység feladatát az olasz 132. Ariete Dandár alárendeltségében, a G9 törzsi elem szakmai irányítása alatt hajtotta végre a klasszikus hármas feladatrendszerben, amely a parancsnok és a szövetséges haderő támogatása mellett a civil környezet támogatását, illetve ezt a két dimenziót összekötő szerepet takarja. A civil környezet és a műveletek lefolyásának ismeretében a CIMIC-alegység kapcsolatot épít ki és tart fenn a helyi hatóságokkal, azok vezetőivel, továbbá jelenlétével erősíti a nemzetközi csapatok elfogadottságát a lakosság körében, ami súlyponti szereppel bír, hiszen a csapatmozgások jelentős megterhelést jelentenek a polgári infrastruktúrára.

A magyar csoport legfőbb feladata a műveletek szempontjából kritikus jelentőséggel bíró települések beazonosítása, majd azok szakmai szempontú értékelését követően a közigazgatási vezetőkkel történő kapcsolatfelvétel volt, ami kiemelt fontossággal bírt a katonai műveletek tervezésénél, illetve a civil környezet tájékoztatásában.

1599196071
A Trident Juncture 2018 gyakorlat stratégiai kommunikációs elképzelése alapján a CIMIC-alegység feladatát képezte a részt vevő nemzetek széles körű bemutatása a lakosság körében, aminek keretében a csoport a terület általános és középiskoláiba is ellátogatott – a diákok nagy örömére.

Kik voltak az együttműködő partnerek?

Az olasz parancsnokság táborában kaptunk elhelyezést. A gyors beilleszkedést követően a csoport azonnal munkának látott, hogy az előkészítő fázisban a hadművelet sikere érdekében minden információt a parancsnok rendelkezésére bocsájtson. A CIMIC-alegység két összekötő csoportja bejárta az Ariete dandár felelősségi területén található településeket, felvette a kapcsolatot a helyi közigazgatás vezetőivel, és felmérte a Norvég Nemzeti Gárda által végrehajtott tájékoztató kampány hatékonyságát a lakosság körében. A norvég emberek – függetlenül attól, hogy befolyásolja-e mindennapi életüket az intenzív katonai tevékenység – fokozott érdeklődéssel figyelték a hírekben naponta többször megjelenő gyakorlat minden mozzanatát. Minden településen kedves fogadtatásban volt részünk.

1599196071
Hogyan értékeli az együttműködést a nemzetek között?

Az Ariete dandár parancsnoka már az első napon kedves szavakkal köszöntötte a csoportunkat, majd a későbbiekben több alkalommal, az elvégzett feladatok, az elért eredmények tükrében egyre szélesebb plénum előtt mind nyomatékosabban adott hangot elégedettségének.

A NATO-nak felajánlott erők és a nemzeti képességek bebizonyították, hogy képesek és készek együttműködni, és sikeresen végrehajtani a szövetség alapokmányában foglalt 5. cikkely szerinti védelmi műveleteket bármilyen külső fenyegetéssel szemben, megvédve a tagállamok szuverenitását, területi integritását akár a legszélsőségesebb klimatikus körülmények közepette is.

1599196072
Milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük?

A feladatra kijelölt állomány három nap alatt jutott el Norvégiába. A szélsőséges időjárás nem könnyítette meg a munkánkat, sokszor mínusz tíz, de akár húsz fok alá is csúszott a hőmérő higanyszála. Az utakon letaposott hó hamar jégpályává változott, így csak hólánccal lehetett a térségben közlekedni.

Mindezen nehézségek ellenére, az elmúlt közel egy hónapban a csoportunk sikeresen teljesítette a rábízott feladatokat. Bebizonyította, hogy szakmailag felkészült a 2019. évi NRF készenléti szolgálatra.

1599196072
Fotó: CIMIC-csoport