Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szándéklevél a szakmai együttműködésről

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. szeptember 18. 15:42

Háromnapos munkalátogatásra érkezett Budapestre a Kis-lengyelországi Vajdaság Hivatalának delegációja, hogy katonatemetők felújításáról tárgyaljanak. Joanna Florkiewicz-Kamieniarczyk osztályvezetőt és helyettesét dr. Kovács Vilmos ezredes fogadta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1599193060
A tárgyalást a magyar és a lengyel kormány között 2013-ban megkötött, a katonai és háborús civil áldozatok sírjainak és emléküknek szentelt emlékhelyek gondozásáról szóló megállapodás értelmében tartották. Az országok képviselői arra törekednek, hogy a lengyel-magyar kulturális együttműködést erősítsék. Ennek egyik állomása az a szándéklevél, amelyet szeptember 5-én írt alá Piotr Ćwik, Kis-Lengyelország vajdája és dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. A szándéklevél a magyar és lengyel területeken zajlott háborús eseményeket bemutató kiállítások létrehozásáról, valamint múzeumi programok cseréjéről szól.

A Kis-Lengyelországi Vajdaság területén több mint háromszáz első világháborús hősi temető található. E kegyeleti helyek felújítására egy országos hatáskörrel rendelkező lengyel szakértői csoport tesz rendszeresen javaslatot, amit a Krakkó Műemlékei és a Nemzeti Örökség Revitalizációja Osztályához továbbít. Ez a műemlékvédelemmel foglalkozó szervezet immár több éves, kiváló szakmai kapcsolatot ápol a magyarországi hadisírgondozó szervezettel.

1599193060
A budapesti megbeszélésen az elkövetkező időszak hadisírgondozó feladatairól is szó esett. Kovács Vilmos ezredes elmondta: Magyarországon a hadisírgondozás a második világháború befejezése óta a rendszerváltásig korlátozottan működött. „A második világháborús sírokat még talán gondozták, de az első világháborús temetési helyeket jórészt elhanyagolták. Ezért is, illetve az első világháború centenáriumi éveire tekintettel, kiemelt figyelmet fordítunk ezekre a hadisírokra. Nem csak országhatárainkon belül – amelyek felújítására a kormány 2016-tól mintegy 2 milliárd forintot biztosít a tárca részére és pályázati úton a települési önkormányzatok és egyházak hívhatnak le –, hanem határainkon kívül is keressük a lehetőségeket. Így ezen a munkabeszélésen együttműködést kérünk, illetve a legutóbbi, tuchówi temető felújítás példájára közösen szeretnénk kialakítani egy együttműködési modellt" – mondta az ezredes.

1599193060
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság szakemberei a 2019-es évre három lengyelországi hősi temető – Stróze (131. számú katonatemető), Brzozowa (184.), Palesnica (296.) – felújítását javasolták a lengyeleknek. A temetők kiválasztásánál irányelv, hogy az adott temetkezési helyen nyugvó magyar hősi halottak aránya minél magasabb legyen. A tárgyaláson megállapodtak a közös költségviselés arányáról, valamint a további feladatokról is. Mint Kovács Vilmos ezredes hangsúlyozta, a tárca szándéka, hogy minden évben újabb hősi katonatemetők újuljanak meg határainkon kívül is.

A megbeszélés zárásaként Joanna Florkiewicz-Kamieniarczyk köszönetet mondott az elkötelezett hozzáállásért. A delegáció Magyarországi tartózkodása alatt lerótta kegyeletét a rákoskeresztúri lengyel parcellában is.

1599193060
Fotó: Szikits Péter