Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századnyi tartalékos a tízpróbán

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy | Fotó: Éliás Tamás őrvezető |  2019. szeptember 7. 12:14

Veszprémi önkéntes műveleti és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák számára szervezett gyakorlati ismeretekből álló tízpróbát az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred. A 10 tárgykörből álló modulképzés szakterületeit felölelő egyedülálló tudásteszten részt vett a 31. Területvédelmi Zászlóalj teljes tartalékos állománya.

1596067610

Régóta foglalkoztatta a gondolat Schucha Ádám őrnagyot, törzsfőnököt, hogy olyan összevonást szervezzen a tartalékos állomány számára, ahol a katonák számot adhatnak az alapfelkészítés során tanultakról, a kiképzők pedig visszajelzést kapnak a leadott tananyag elsajátításának helyzetéről. A tartalékos állomány kifejezetten igényli az ismétlő foglalkozásokat, gyakorlási lehetőségeket a modulfelkészítésen túl is, innen pedig már egyenes volt az út: megszületett a katonai tízpróba ötlete. A csapatok a Veszprém megyében szolgáló önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékosokból alakultak meg, a tagok azonos járásokból kerültek ki. A verseny kiváló alkalmat adott a csapatépítésre, hiszen olyan katonák is dolgoztak együtt, akik korábban nem ismerték egymást. Mivel a csoportokban voltak, akik már a 11. és 12. modult is teljesítették, mások pedig épp hogy elkezdték az alapfelkészítést, az együttműködésre, egymás segítésére is nagy szükség mutatkozott. A csapatok élén a járási századparancsnokok álltak, akik így vezetési és parancsnoki gyakorlatot is szereztek a versenyben, valamint a nap folyamán értékelték a tagok egyéni és csoportos teljesítményét is.

1596067610

A tíz állomást egy hat kilométeres menetgyakorlaton járták be a résztvevők, az útvonalat térképpel és tájolóval derítették fel. Az értékelés alapját a feladat végrehajtásának ideje, az úgynevezett AMBU-babán végrehajtott újraélesztés, gépkarabély anyagismeret, harcászati fogások gyakorlati alkalmazása, rádióforgalmazás és álcázás adta. A versenyben a balatonfüredi járás csapata győzött, de minden csoport időben és kiváló minősítéssel hajtotta végre a feladatot. A zászlóalj vezetése meggyőződött arról, hogy a képzés jó úton halad, a leadott foglalkozásokon tanultakat készségszinten tudja alkalmazni minden tartalékos.

Az eredményhirdetést követően Schucha őrnagy előadásában az idei elért eredményekről, végrehajtott feladatokról és a hátralévő teendőkről beszélt a katonáknak. Mint elmondta: a tartalékos rendszer legjobb toborzója maga a tartalékos katona, aki saját élmények alapján tudja tájékoztatni az állampolgárokat. A saját járásában lakók ismerik, megbíznak benne, látják őt egyenruhában megjelenni, a hazáját szolgálni, így az érdeklődők hitelesnek tartják, elfogadják az előadását, és szívesen csatlakoznak a rendszerhez.

1596067610