Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szegeden találkozott a szerb és a magyar vezérkarfőnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. június 14. 18:45

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök hivatalos szerb-magyar határmenti találkozón,  június 14-én, kedden, Szegeden fogadta Ljubisa Diković vezérezredest, a szerb haderő vezérkarfőnökét.

A találkozó idén is lehetőséget teremtett a regionális biztonságot érintő kérdések és a kétoldalú katonai együttműködés helyzetének megbeszélésére. A tárgyalásokon a fő hangsúly továbbra is az illegális migráció okozta válságra adott katonai tevékenységek egyeztetésén volt.

1596015093

A találkozó plenáris tárgyalásán a delegációk áttekintették az illegális migráció jelenlegi helyzetét, valamint megvitatták az Ideiglenes Biztonsági Határzár elkészülte óta eltelt időszak tapasztalatait. A magyar fél tájékoztatót tartott a tömeges migrációval kapcsolatos biztonsági kihívások katonai vonatkozásairól, valamint a válsághelyzet kihirdetésének és a katonai részvétel jogi hátteréről.

A felek egyetértettek abban, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás mindaddig fenn marad, amíg a forrás országokban fennálló problémákat nem sikerül rendezni. Tartós megoldáshoz a fő kiváltó okok kezelése szükséges. A közel egy éve fennálló helyzet regionális kezelésében azonban a szerb-magyar katonai együttműködés kulcsfontossággal bír.

A két ország hagyományosan jó katonai kapcsolatokat ápol egymással, amelyet a felek rendszeres találkozókon erősítenek meg.

1596015093

A tárgyalások második részében a szerb delegáció előadást hallgatott meg a magyar Önkéntes Tartalékos Rendszerről, majd a kétoldalú katonai kapcsolatokkal összefüggő kérdéseket vitatták meg.

A találkozót nyitott és őszinte légkör jellemezte, ahol a két vezérkarfőnök egyet értett abban: a Magyarország és Szerbia közt fennálló hatékony együttműködés feltétele annak, hogy a két ország sikeresen válaszoljon az újonnan felbukkanó kihívásokra, ezzel járulva hozzá egy biztonságosabb régió és egy stabilabb Európa megteremtéséhez.

1596015093

Fotó: Szabó Lajos zászlós