Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Személyeket mentenek Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 30. 17:33

A törökországi Konya légibázison és a környékén található gyakorlótereken rendezik meg március 30. és április 10.  között az ISIK 2015 elnevezésű személyi mentési (Personnel Recovery − PR) gyakorlatot, amelyen magyar, török, amerikai, spanyol és román katonák vesznek részt.

A gyakorlaton részt vevő, kilenc katonából álló magyar csoport március 30-án, hétfőn délelőtt indult el Törökországba. Kecskemétről, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról egy An−26-os repülőgéppel tették meg a közel négyórás utat.

1595990446

A magyarok az elkövetkezendő tíz napban − együttműködve a többi nemzet katonáival − személyi mentési feladatokat gyakorolnak. A kiutazó csoport előretolt repülésirányító és kiemelő feladatokban jártas, képzett katonákból áll.

A nemzetközi környezetben és valós körülmények között megrendezett gyakorlat során az előretolt repülésirányítók (JTAC − Joint Terminal Attack Controller) a közvetlen légi támogatási (CAS − Close Air Support), a harci kutató-mentő (CSAR − Combat Search and Rescue)-, és a közvetlen harci támadó műveleteket végrehajtó harcászati repülőgépek irányításában vesznek részt. A kiemelőcsoport tagjai pedig azt gyakorolják, hogyan kell a műveleti területen bajba jutott személyek kimentését megtervezni, megszervezni és végrehajtani, nemzetközileg egységes eljárások alapján.

A Magyar Honvédség személyi mentési képessége hároméves, komplexen felépített program keretében valósul meg 2016−2019 között, de a képesség kialakítása és az állomány felkészítése már 2013-ban megkezdődött, és azóta is folyamatos a gyakorlatokon és tanfolyamokon való részvétel.

1595990447

A nemzetközi együttműködés célja, hogy minden nemzet egységesített személyi mentési rendszer és eljárások keretében, ugyanazon elvek alapján hajtsa végre a műveleteket.
Hazánkban legközelebb idén szeptemberben, az MH Pápa Bázisrepülőtéren rendeznek nagyszabású személyi mentési gyakorlatot, amin tizenegy nemzet közel harminc légi eszköze és több száz katonája vesz részt.

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis