Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeminárium és törzsgyakorlat Prágában

Szöveg: T. G. |  2017. szeptember 2. 9:32

A HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) képviseletében dr. Tóth Gergely százados vett részt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) által, a szervezet nyári kongresszusát megelőzően rendezett CIOR CIMEX 2017 szemináriumon és törzsgyakorlaton.

1596038170

A CIOR szakosított bizottságain belül a CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) az egyik legaktívabb, ami abban is megnyilvánul, hogy immár hetedik alkalommal – a nyári kongresszus előtt – megrendezik a háromnapos CIMEX-et, amelyen a résztvevőknek az előadások meghallgatása mellett gyakorlati feladatokat is meg kell oldaniuk. Az idei szeminárium – amit az egyik prágai egyetem campusán rendeztek – témája a migrációs válsághelyzet, azon belül is kiemelten a tengeri úton érkezők kezelése, valamint a CIMIC-erők lehetséges szerepe volt.

A rendezvényen tizenhárom országból huszonheten vettek részt. A jelenlévők nagy része tartalékos tiszt volt, ugyanis a CIMIC az egyik olyan tevékenység, ahol kifejezetten jól használható a civil életben megszerzett tudás és szakértelem. A szeminárium során elhangzott előadások biztonságpolitikai áttekintést adtak a világ több pontján zajló folyamatokról, emellett pedig a migráció és az által megcélzott társadalmak viszonyát vizsgálták.

1596038171

Nagy érdeklődést keltett a hazánk migráció hatására tett jogi lépéseit elemző előadás, de szó esett az olasz haditengerészet földközi-tengeri, valamint az amerikai parti őrség karibi migránsokkal kapcsolatos tevékenységéről is. Szintén érdekes volt a heidelbergi német menekülttábor katonai parancsnokának beszámolója, valamint egy német kutató kenyai táborokban szerzett tapasztalatairól szóló előadás.

A rendezvény törzsgyakorlat részében a résztvevők vegyes nemzetiségű csoportokat alkottak, akiknek egy fiktív régió országaiban települő nemzetközi kontingens CIMIC feladatait kellett megtervezniük, majd a gyakorlat levezetői felé jelenteni, és a felmerülő kérdéseket megválaszolni.

A szervezők szerint a CIMEX-et jövőre a kanadai Quebec-ben rendezik meg. 2018-ban a CIMIC és az információs technológia komplex válsághelyzetekre gyakorolt együttes hatása lesz a gyakorlat témája.

1596038171

Fotó: a szerző felvételei