Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent László királyra emlékeztek Székesfehérváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 28. 13:38

Koszorúzási ünnepséget szervezett június 27-én, Székesfehérváron az MH Összhaderőnemi Parancsnokság a lövészkatonák védőszentje, Szent László napja alkalmából a lovagkirály Prohászka ligetben lévő szobránál.

1599189736
A Magyar Honvédség, a történelmi egyházak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város, a helyőrségben szolgáló rendvédelmi szervek, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői közösen emlékeztek a lovagkirályra. A rendezvényen részt vett Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke.

1599189736
A megemlékezésen Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnöke ünnepi beszédében kiemelte: a fegyvernem egyidős magával a Magyar Honvédséggel és tagjai a mai napig a haderő gerincét alkotják. Hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként jelentős szerepet kap a lövész fegyvernem és az ahhoz kapcsolódó képességek fejlesztése. „A honvédelemnek ma is nemzeti ügynek kell lennie, mint 170 évvel ezelőtt, 1848-ban, a Magyar Honvédség megalakulásakor"- mondta az MH ÖHP megbízott törzsfőnöke.

1599189737
Az egyház képviseletében Spányi Antal püspök ünnepi beszédében Szent László életét állította példának az utókor elé, kiemelve a lövészkatonák védőszentjének hithez és hazájához fűződő kapcsolatát.

A beszédeket követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a Szent László szobor talapzatánál.

1599189737
Fotó: Révész Csaba