Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szeretném a hazámat szolgálni!”

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2012. november 25. 7:30

„Abban a reményben adom át önöknek ezt az ösztöndíjat, hogy a közeljövőben a Magyar Honvédség keretein belül találkozhatunk” – köszöntötte a díjazott középiskolásokat Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Lippai Balázs- és a Béri Balogh Ádám-ösztöndíjak ünnepélyes átadásán. Az általunk megkérdezett díjazottak szerint a remény távolról sem alaptalan.

A Lippai Balázs-ösztöndíjjal a honvédelmi tárca roma és a hátrányos helyzetű fiatalok számára kíván segítséget nyújtani integrációjukban és tehetségük kibontakoztatásában. De hogyan képzelik ezt a kibontakozást a fiatalok?

1595945176

Tóth Andrea Baktalórántházáról érkezett, harmadjára nyerte el az ösztöndíjat. Tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezi folytatni, a hadtudományok és a rendészet is érdekli. Szalay Orsolya a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola tanulója, intézményükben a tavalyi évben indult a katonai alapismeretek tantárgy oktatása. A tantárgy teljesítése a jelentkezés feltétele. Orsolya a pályázat menetéről elmondta: „A jelentkezéshez írni kellett egy önéletrajzot, be kellett szerezni a kért igazolásokat, majd beküldeni mindezt a humánpolitikai osztályra, ahol elbírálták a pályázatokat." Orsi szintén a Közszolgálati Egyetemen szeretne továbbtanulni: „Szeretném a hazámat szolgálni" – mondta.

A Béri Balogh Ádám-ösztöndíj célja, hogy támogassa a középiskolás tanulók érdeklődésének a honvédség felé orientálását, így a tárca a kiírásnak megfelelően itt kizárólag katonasulis diákok pályázatait várta. A díjakat átadó Vargha Tamás államtitkár reményei a Béri Balogh Ádám-ösztöndíj nyertesei esetében is megvalósulni látszanak: a tizenöt ösztöndíjas közül sokan kifejezetten katonai pályára készülnek. Mihalik Bianka, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola tanulója például elárulta: pilóta szeretne lenni – lehetőség szerint vadászrepülőgépen. Terbe Ferenc Bálint a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola tanulójaként nyerte el az ösztöndíjat, immáron másodjára. „Nagy örömömre szolgált, hogy amikor felmentem a katonasuli.hu oldalra, a hat nevet is láttam a nyertesek között a mi iskolánkból" – lelkendezett Bálint, aki a sikert tanáraiknak és az iskolai igazgatójának is megköszönte. Mint elmondta, a sikeres pályázat kulcsa a kitartó munka: „Folyamatosan kell gyűjteni az ötösöket, hogy 4,5 fölötti átlagunk legyen, és testnevelés órán is oda kell tenni magunkat".

1595945176

„A Magyar Honvédség mindig elkötelezett volt a társadalmi mobilitás és az integráció elősegítésében; ez az az életpálya, ahol mindenki érdemei, kitartása, tehetsége szerint haladhat előre" – mondta Vargha Tamás a díjazottakat köszöntve. Az államtitkár az ünnepélyes fogadás után kötetlen beszélgetést folytatott a fiatalokkal, további sikerek elérésére bátorítva őket.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária