Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulációs felkészítés Győrben

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2014. március 10. 20:03

Győrben tartottak először Mars tervezői képzést a HM EI Zrt. Szimulációs Rendszereket Üzemeltető Osztályának vezetésével.

Míg Várpalotán a Marcus szimulációs rendszerrel dolgoznak a szakemberek, addig a csapatoknál ennek „kistestvérét", a Mars rendszert használják a katonák. A szimulációs rendszer lényege, hogy a katonák valós adatokkal, értékekkel, mégis virtuálisan gyakorolhatják a katonai tervezést és döntéshozatalt. A rendszer a harcrendfoglalástól az objektumvédelemig bármilyen katonai műveletet képes modellezni, és tervezőinek köszönhetően bármely alakulat gyakorolhatja a saját feladatrendszeréhez illő tevékenységeket.

1595968271

A tervezői képzés lehetőséget nyújt a rakétaezred katonái számára, hogy még magasabb szintre léphessenek a rendszer használatának tekintetében

Győrben elsősorban természetesen a légvédelmi feladatok begyakorlása a cél. Az igényekhez mérten alakítható, hogy egy adott feladatban hány tűzalegység vesz részt, milyenek a földrajzi környezet jellemzői, ki ellen kell tevékenykedni, illetve mi az oltalmazási feladat.

A győri rakétaezred több szempontból is úttörő a Magyar Honvédség alakulatai között: Drienyovszki János nyugállományú alezredes, a képzés vezetője elmondta, hogy a tavalyi évben végrehajtott Active Guardian 2013 számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési országos szintű gyakorlat során egyedül Győrben nem volt szükség operátorok segítségére a gépek kezeléséhez.
A mostani egyhetes képzés lényege, hogy a katonák már ne csak kezelni tudják a rendszert, hanem legyenek képesek kisebb feladatok tervezésére, illetve adott esetben a meglévő körülmények átalakítására. Drienyovszki Jánostól megtudtuk azt is, hogy a katonai szervezetek közül jelenleg a győri alakulat katonái az egyedüliek, akik rendelkeznek e képességekkel.

Az idei évre a jelenleg futó tervezői képzésen túl még két kezelői képzést tervez a HM EI Zrt. Szimulációs Rendszereket Üzemeltető Osztálya.

1595968272

A szimulációs rendszer lényege, hogy a katonák valós adatokkal, értékekkel, mégis virtuálisan gyakorolják a katonai tervezést