Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulált katasztrófahelyzetekben gyakorolnak a bocskais katonák Szlovéniában

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. augusztus 29. 9:03

A többnemzeti Immediate Response 2014 elnevezésű gyakorlat első hetében az elméleti képzéseken és a következő heti „katasztrófahelyzetre” való felkészülésen volt a hangsúly. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egészségügyi szakállománya is speciális kurzusokon vett részt. A képzések és a feladatok ideje alatt szoros együttműködésben tevékenykedtek más nemzetek katonáival.

1595977825

A tanfolyamokon amerikai és szlovén szakoktatók és instruktorok képezték a katonákat. Az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek parancsnoksága (United States Army Europe − USAREUR) által vezetett dandárszintű, harcászati szintű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat − kiegészítve humanitárius segítségnyújtással és katasztrófaelhárítási feladatokban való részvétellel − 11 nemzet részvételével zajlik két országban, Szlovéniában és Horvátországban.

1595977825

A Combat Lifesaving Procedures, vagyis a harctéri életmentő eljárások elsajátítása az egyik legfontosabb részét képezte az elméleti felkészítésnek. Bár a katonák számára nem voltak újdonságok a tanult eljárások − mivel azok teljes mértékben megegyeznek a magyar harctéri ellátás protokolljával − a civil egészségügyi, valamint nem egészségügyi személyzet számára azonban számos új információval bírtak. Ebben a témakörben a sérült átvizsgálását, ellátását és mozgatását tanulták meg a résztvevők, de a különböző egészségügyi felszerelések megismerése és használata is része volt az oktatásnak.

A sérült kimentésének − a MEDEVAC (egészségügyi kiürítés) és HELIVAC (helikopterrel történő kiürítés) − sajátosságaival is megismerkedett az egészségügyi szakállomány. A HELIVAC tényleges begyakorlására is lehetőség nyílt, mivel a tanfolyam zárónapjának legjelentősebb pontja a sérült helikopterrel történő elszállítása volt.

1595977825

A második heti „katasztrófahelyzetre" készülve az elméleti hét egyik legfontosabb eleme az volt, hogy a résztvevők megtanulják és begyakorolják, mi a teendő akkor, ha tömeges sérültekre lehet számítani. Ez a kurzus (Mass Casualty Response for Health Care Personnel Course) is elméleti, illetve gyakorlati részből állt, amely során a sérültek osztályozásának elsajátítása volt a feladat. Súlyosságuk alapján a helyszínen T1-től T4-es jelzésig osztályozzák a sérülteket, majd − miután egy ideiglenes felsőbb szintű egészségügyi ellátóhelyre szállítják őket − újabb osztályozást követően megkezdődik a már magasabb szintű egészségügyi ellátásuk.

Mindamellett, hogy az egészségügyi szakállomány számos eljárást megismert és begyakorolt, a kurzus zárónapján egy komplex mentési feladatra is sor került az ellátóegység kialakításától a sérültek felkutatásán át azok kimentéséig és magasabb szintű egészségügyi ellátásáig.

1595977825

Sajnos számolni kell azzal is, hogy a katasztrófák helyszínén nemcsak sérültek, hanem holttestek is előkerülnek. A Mortuary Affairs elnevezésű tanfolyam arról adott átfogó képet, hogyan kell szakszerűen felkutatni, begyűjteni, átvizsgálni, azonosítani és szállítani a halottakat. Kiemelt figyelemmel kell kísérni a dokumentációk vezetését, valamint a holttest környezetében talált tárgyak pontos leltárba vételét, mindezt természetesen a megfelelő tisztelet megadása mellett.

A folytatásban számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlattal egybekötött katasztrófa-szimulációra kerül sor, így az egészségügyi szakállomány az elméletben elsajátított ismereteket az imitált szituációk során a gyakorlatban is alkalmazni tudja − szorosan együttműködve más nemzetekkel és az operatív törzzsel.

1595977825

Fotó: Némedi Erika törzsőrmester