Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákiában üléseztek a V4-ek védelmi államtitkárjai

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. május 22. 16:39

A szlovákiai Tomásovóban ült tárgyalóasztalhoz a Visegrádi Országok (V4) védelmi miniszterhelyetteseiből, államtitkárjaiból álló úgynevezett Senior Body testület május 22-én, szerdán. A magyar delegációt Szabó István honvédelmi államtitkár vezette.

Az államtitkár kérdésünkre elmondta, a munkaülésen elsősorban aktuális európai uniós kérdések megvitatása szerepelt, mint a kontinens biztonsági helyzete, az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO), az Európai Békekeret (EPF), az Európai Védelmi Alap (EDF), a katonai mobilitás és az EU harccsoportok (EU BG) ügye. Elmondta azt is, a V4-es harccsoport idén, az év második felében kezdi meg működését, s ehhez Magyarország egy zászlóaljjal, illetve a szükséges logisztikai támogatás biztosításával járul hozzá. Ezek mellett értékelték a június 30-ig tartó szlovák V4-elnökség eredményeit is.

1599203135

A tárgyaláson áttekintettek bizonyos aktuális NATO-ügyeket kiemelt figyelmet fordítva június 26-i és 27-i NATO védelmi miniszteri ülés előkészületeire, illetve a szövetség misszióra és műveleteire. Külön figyelmet fordítottak továbbá a magyar kezdeményezésre létrehozandó közé-európai harccsoportra – tette hozzá.

Elhangzott, a júniusi NATO védelmi miniszteri értekezlet témái között szerepelnek a rövid- és közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló szerződés felmondásának következményei, az innováció és a forradalmi technológiák, a védelem és elrettentés, valamint a tehermegosztás.

1599203135

Az ülésen emlékeztettek, a mostani találkozót a védelempolitikai igazgatók április 10-én, Brüsszelben tartott tárgyalása készítette elő. Az akkori egyeztetésen a védelempolitikai igazgatók egyebek mellett a V4 EU harccsoport 2023-as felajánlásáról, a jövőbeni V4 találkozók időpontjairól és formátumairól, valamint az aktuális NATO- és EU-témákról egyeztettek.

Az ülésen jelen volt – Szabó István mellett – Róbert Ondrejcsák, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára, Jakub Landovsky, a cseh védelmi miniszterhelyettes és Tomasz Szatkowski, a lengyel védelmi miniszterhelyettes.

1599203135

Fotó: Tóth László