Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szoboravatás és koncert a magyar katonazene napján

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. április 2. 14:20

Szoboravatás, katona-zenekari szimpózium és díszhangverseny is lesz idén a Magyar Honvédség katonazenekarainak fegyvernemi ünnepén. A rendezvényt − amelyen az összes hazai katonazenekar képviselteti magát − a hagyományokhoz hűen április 23-án tartják.

2003 óta ünnepli hivatalosan a Magyar Honvédség a katonazenekarok fegyvernemi napját, amelyet hagyományosan Lehár Ferenc születéséhez kötnek.

Idén a Fricsay család jóvoltából szoboravató ünnepséggel kezdődik a katonazenészek jeles napja. A család szobrot adományoz Fricsay Richárd alezredes tiszteletére, aki a magyar katonazene emblematikus személyisége volt, és akinek életműve napjainkig meghatározza a katonazenekarok helyét és szerepét a honvédségben. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Petőfi Sándor laktanyájának szoborparkjában megtartott ünnepség után a rendezvény a budai Várban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében és díszudvarán ünnepi állománygyűléssel, valamint koszorúzással folytatódik.

A fegyvernemi nap zárórendezvénye a szintén hagyományosnak számító díszhangverseny lesz, amit a Honvéd Kulturális Központ színháztermében tartanak. A koncerten ünnepli hatvanéves fennállását az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar. Közös hangversenyük a MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarral az est fénypontja lesz.

„Többnyire magyar katonazenék előadását tervezzük, de kerülhet a repertoárba néhány könnyedebb hangvételű sláger vagy filmzene is" − tudtuk meg Csizmadia Zsolt ezredestől, a Magyar Honvédség főkarmesterétől.