Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szófiában találkoztak az Európai Unió védelmi miniszterei

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2018. május 5. 13:00

A védelmi miniszterek az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini és a bolgár elnökség meghívására Szófiában vitatták meg az EU biztonság- és védelempolitikájának aktuális kérdéseit május 4-én és 5-én. A magyar delegációt Vargha Tamás miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár vezette.

1599186485
A védelmi miniszterek a találkozó nyitányaként részt vettek az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) irányító testületi ülésén, ahol az ügynökség főbb feladatait és jövőbeni tevékenységét kifejtő jelentést tekintették át olyan fontosabb témák mentén, mint az EDA kutatás-fejlesztésben és képességfejlesztésben, illetve az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) támogatásában folytatott tevékenysége.

A kétnapos találkozó első munkaülése egyes PESCO-projektek végrehajtási kérdéseire fókuszált, amely kiemelt témaként foglalkozott az Európai Unió belső határain átnyúló katonai csapatmozgások területén tett lépésekkel és a jövőbeni feladatokkal. Emellett nagy hangsúlyt kapott az újabb PESCO-projektek és -célkitűzések áttekintése.

A második munkaülésen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, illetve Jean-Pierre Lacroix, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettese jelenlétében az EU, NATO és ENSZ válságkezelési perspektíváiról egyeztettek a miniszterek. Átfogó vita zajlott a három szervezet stratégiai szintű együttműködése prioritási területeinek meghatározásáról és a válságkezelő, valamint békefenntartó műveletekben szerzett közös tapasztalatokról. A három szervezet több térségben (Mali, Irak, Közép-afrikai Köztársaság, Nyugat-Balkán) összehangolva végzi válságkezelési feladatait, ennek megfelelően a tapasztalatok cseréje és az együttműködési területek beazonosítása elengedhetetlen.

A magas szintű találkozó eredményesen zárult, a témák megvitatása szakértői szinten folytatódik.

1599186485

Fotó: eu2018bg.bg