Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meteorológiai és térképészeti szakkiképzés Mályiban

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 5. 11:04

Háromnapos szakkiképzést tartott az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) a Mályi Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban. A kiképzésre az ország számos alakulatától érkeztek térképész és meteorológus katonák, akik a tapasztalatcsere mellett új ismeretekkel lettek gazdagabbak.

1599186484
A térképész állomány először tereptani előadásokon vett részt, amit különböző alakulatoktól érkező szakemberek tartottak. Később, a gyakorlati foglalkozáson a katonák – a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-nek köszönhetően – olyan nagy pontosságú geodéziai műszerekkel ismerkedtek meg, mint a Trimble R8 GNSS vagy a S6 Total Station. A bemutató után átültették megszerzett ismereteiket a gyakorlatba, és felméréseket végeztek a környéken. E képzés nélkülözhetetlen tudást biztosít a libanoni UNIFIL misszióba készülő állomány számára.
1599186484
A meteorológiai állományt a foglalkozásokon a katonai repülőterek szakemberei képviselték a MH GEOSZ mellett. Az idei év kiemelkedő volt a meteorológusok számára, mivel a Mil-to-Mil együttműködés keretén belül az USAFE ramsteini főhadiszállása és a németországi Wiesbadenben állomásozó 7th Weather Squadron meteorológus szakértői is tartottak kiképzést. Katonáink megismerkedhettek az amerikai légierő katonái által használt meteorológiai modell felépítésével, az időjárás-előrejelzési és döntéshozatali folyamataikkal, valamint a pilóták meteorológiai támogatásának lépéseivel. Jövőbe mutató előadást tartottak a UAV (Unmanned Aerial Vehicle), azaz pilóta nélküli légijármű meteorológiai kihasználásáról is. E témában a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkező dr. Bottány Zsolt őrnagy ismertette a hazai UAV-flotta meteorológiai célú alkalmazásának új koncepcióit a légkör alsó rétegei légkörfizikájának alaposabb megismerése érdekében.
1599186484