Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálják a hazát és védik a természetet

Szöveg: Szausev Xénia |  2012. szeptember 24. 9:57

A Magyar Honvédség katonái és a Duna-Ipoly Nemzeti Part Igazgatóság munkatársai közösen dolgoznak azon, hogy a  táborfalvai lő- és gyakorlótér természeti értékeit megóvják.

1595941900

A katonák és a nemzeti park munkatársai az egy éve zajló Turjánvidék LIFE+ program keretében nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, valamint a természetvédelmi kezelés eredményeinek nyomon követésére is: az elmúlt héten a MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai bázisát és a Bakony területeit vették szemügyre a projektben szereplők és képviselőik.

A terepi projektértekezlet lényege az volt, hogy a pályázati partnerek képviselői – a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és WWF Magyarország munkatársai – együtt beszéljék és tekintsék meg a Turjánvidék LIFE+ projekt már elért eredményeit.

A pályázat egyébként 7300 hektárnyi területet érint, ebbe beletartozik a táborfalvai lő- és gyakorlótér nagy része, valamint a dabasi turjános természetvédelmi terület is.

A projekt fő célja az aktív és passzív vízvisszatartás, az özönnövények – például akác, bálványfa, selyemkóró, zöld juhar –  eltávolítása, szántók vásárlása és visszagyepesítése, erdőtelepítés őshonos fajokkal, vagy éppen kaszálás helyett a szürkemarhákkal történő legeltetés. 

1595941900

 

A várpalotai Kelet-Bakony LIFE+ pedig nagyon hasonló a Turjánvidék LIFE+ programhoz, hiszen a partnerek is azonosak, s a pályázati terület ott is aktív katonai lőtér. 

A Turjánvidék LIFE+ pályázat egyébként 2,7 millió euróba kerül, amelynek 75 százalékát az Európai Unió biztosítja a Natura 2000 területek megőrzésére és kezelésére elkülönített LIFE alapból.

Fotók: Bérces Sándor és Halpern Bálint