Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kínai haditengerészet megkapta első repülőgép-hordozóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 24. 8:43

A kínai haditengerészet szeptember 23-án,vasárnap átvette első repülőgép-hordozóját – jelentette a kínai média. Az ünnepi aktus alkalmával a 300 méter hosszú hajóra felvonták a kínai nemzeti lobogót, valamint a fegyveres erők és a hadiflotta zászlóját.

A 67 ezer tonna vízkiszorítású hajó 2002 óta Talien (Dalian) kikötőjében állomásozott, miután Kína megszerezte. A járművet még a Szovjetunióban kezdték építeni, amely 1991-ben, a Varjág osztályú hajó elkészülte előtt felbomlott. A félkész hajó Ukrajnáé lett, amely elektromos berendezéseit és hajtóművét eltávolítva, lényegében vázként adta el egy makaói székhelyű kínai vállalatnak. Attól került négy évvel később a kínai államhoz, amely mozgásképessé tette, és repülőgép-hordozóvá építette ki.

A hajó elkészültével Kína lett az egyetlen kelet-ázsiai ország, amely repülőgép-hordozóval rendelkezik. Hivatalos pekingi nyilatkozatok szerint a vízi jármű kiképzési és kutatási célokat szolgál. Kína szomszédai ennek dacára aggodalommal figyelik a kínai haditengerészet korszerűsítését és bővítését. A környező államok egy része (Tajvan, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Japán, Vietnám) komoly területi vitában áll Kínával a Dél-, illetve a Kelet-kínai-tengeren található szigetek hovatartozását illetően.