Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnokon repültek a jövő pilótái

Szöveg: Gigacz János őrnagy |  2020. május 15. 8:29

A hagyományokhoz híven Mi-24-es harci helikopteren repültek az NFTC-pilótajelöltek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, a napokban.

Igaz ugyan, hogy egyelőre nem a botkormány mögött, hanem a deszanttérben ülve repültek elsőként a kanadai képzés előtt álló pilótajelöltek, de egy ilyen élmény során – amely kiváló motivációs lehetőség is egyben – testközelből ismerhetik és szerethetik meg jövendő szakmájukat. A hagyományokon túlmenően is fontos az ilyen repülés a pályájuk elején járó repülőgép- és helikoptervezetőknek, mert első saját felszállásukig nehéz és rögös út vezet.

A szolnoki alakulatnak a több, mint nyolcvan évre visszatekintő történelme alatt mindvégig egyik fő feladata volt a fiatal pilóták, repülőműszaki szakemberek és repülésirányítók oktatása és képzése. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy ez a bázis adott helyet a Kilián György Repülőtiszti Főiskolának, amelynek jogutód intézményei napjainkig képzik a szakembereket, szoros együttműködésben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis oktatóival.

Az NFTC-képzés hazai szakasza is a kezdetektől fogva Szolnokon zajlik. A jelöltek itt hajtják végre első saját felszállásaikat és később innen indulnak, már felkészült, kiválasztott pilótaként Kanadába, ahol az itthon megalapozott tudásukra építenek. Hazatérésük után így lesznek a Magyar Honvédség jól képzett légijármű vezetői.