Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szőlőt telepítettek, aknavetőgránátot találtak

Szöveg: Szűcs László |  2016. március 31. 7:16

A 12. héten, azaz március 21-27. között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 8 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs altisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ben eddig összesen 331 bejelentést kaptak.

Március 21-én a Fejér megyei Ágostonpusztára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a mezőgazdasági telep melletti szántóföldön – földmunkák közben – egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Március 22-én a Pest megyei Kókán, a polgármesteri hivatal udvarán, földmunkák közben találtak nyolc kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert, valamint második világháborús fegyvermaradványokat. A „leletet" a Zsolnay Gábor százados vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Március 24-én a Heves megyei Gyöngyösön akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a lovarda területén, szőlőültetés közben bukkantak rá a munkások egy második világháborúból származó robbanótestre. A „rozsdás fémdarabot" a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknavetőgránátként azonosította és a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész