Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomáliai misszió – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. július 3. 13:42

Dr. Horváth Csaba az első önkéntes műveleti tartalékosok egyike, akik külföldi misszióban képviselték a Magyar Honvédséget. A nyugállományú alezredes az elmúlt időszakban a világ egyik legveszélyesebb országában, Szomáliában teljesített szolgálatot az EUTM Szomália misszió keretei között. Élményeiről, tapasztalatairól a Magyar Honvéd magazinnak is részletesen beszámolt.

1595996770
Szomália a világ egyik legszegényebb állama, a kormányzat jóformán csak papíron létezik, az irányítás gyakorlatilag a különböző klánok kezében van, az országban 1991 óta több százezer áldozatot követelő polgárháború dúl. Nincs állami beruházás, fejlesztés- és szociálpolitika, a központi igazságszolgáltatási rendszer csak csírájában létezik, túlnyomóan a saria (iszlám törvénykezés) az irányadó.

Miért jelentkezett önkéntes műveleti tartalékosként szomáliai missziós szolgálatra?

Két okból. Az egyik nyilvánvalóan a szakmai kihívás volt: ugyan két misszióban már korábban is jártam – először Koszovóban, majd Afganisztánban, a PRT-3-ban –, de Afrikában még soha. Másrészt nemzetközi környezetben tudomásom szerint kevés jogász végzett tényleges jogi munkát misszióban, ráadásul angolul – az ilyen típusú megmérettetés, úgy gondolom, az ember egójának is jót tesz. A másik ok anyagi természetű volt: korábban a Honvéd Vezérkarnál teljesítettem szolgálatot, ám egy 2011-es átszervezést követően szolgálati nyugállományba vonultam, és visszaadtam a szolgálati lakásomat. Ezután vásároltam egy másikat, viszont nem találtam állást, ugyanakkor a hiteleket továbbra is fizetnem kellett.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 10-én, pénteken megjelenő számában!)