Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomszédolás: szakmai termékbemutató a Készenléti Rendőrségen

Szöveg: Antal Ferenc |  2015. április 18. 7:43

Technikai bemutatóval egybekötött workshopot rendezett a napokban a Schelli Kft. Budapesten, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti objektumában, valamint a budaörsi lőtéren. A kétnapos − dinamikus és statikus modulokból álló − termékbemutató során olyan külföldi cégek sorakoztatták fel termékeiket, amelyek még nem mutatkoztak be a magyar piacon. A kiállítók Ausztriából, Olaszországból, Svájcból és Csehországból érkeztek.

1595991608

Katonai újságíróként az ember mindig örömmel tesz eleget a hasonló meghívásoknak, hiszen testközelbe kerülhet azokhoz a technikai újításokhoz, amelyek az elkövetkező években egyeduralkodónak számítanak majd a világ számos haderejében és rendvédelmi szervénél.

A felsorakoztatott termékek az idei nürnbergi Enforce Tac és IWA nemzetközi haditechnikai és rendészettechnikai kiállításon már sikerrel mutatkoztak be. Most pedig azzal a céllal érkeztek Magyarországra, hogy a hazai felhasználók is megismerjék azt a technológiai szintet, amely nemcsak a hazai piacon, de nemzetközi összehasonlításban is újdonságnak számít.

A Schelli Kft. ügyvezető igazgatója, Schellenberger Attila nyitóbeszédében elmondta: évek óta visszatérő vendégei a Készenléti Rendőrségnek, amellyel közösen mutatják be az új eszközöket, trendeket, műszaki újdonságokat. Fontosnak tartják, hogy a technikai bemutatókon jelen legyenek a fegyveres erők képviselői, ezzel is segítve sokrétű munkájukat.

1595991608

A rendezvény első napján a bemutatkozó cégek képviselői általános és technikai jellegű előadásokat tartottak, valamint konzultációs lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek.

Elsőként Mark Milewski, a svájci GARANT Biztonságtechnikai cég ügyvezetője tartotta meg előadását, ahol két fő terméküket mutatta be: a bombaruhát, valamint a speciális antiterrorista védőfelszerelést.

„Noha a védelem tekintetében nem kötünk kompromisszumot, az öltözet a standard bombaruha termékünkhöz képest huszonöt százalékkal könnyebb, tehát körülbelül harminc kilogrammot nyom" – kezdte előadását Mark Milewski. A ruházat kialakításánál elsősorban a különböző szilánkok (akna, gránát, bomba), a lökéshullámok, a tűz, a hő, a veszélyes folyadékokkal szembeni védelem kapott kulcsszerepet, de az öltözet a lőfegyverekkel szemben is képes megvédeni viselőjét.
Napjaink globális terrorizmus által meghatározott világában egyre nagyobb szükség van a fejlett és rendkívül specializált tűzszerész- és speciális (rögtönzött robbanószerkezetek hatástalanítása során alkalmazható, IEDD) tűzszerész-felszerelésekre. Az azonnali beavatkozást igénylő műveletek szempontjából előtérbe kerülő legfontosabb tényezők a maximális szintű megbízhatóság és a felhasználóbarát kialakítás.

1595991608

A GARANT termékei már sokféle feladat során bizonyítottak, közülük néhányat a lehető legszélsőségesebb műveleti körülmények között teszteltek. A tűzszerész, illetve speciális tűzszerész (EOD/IEDD) -felszerelések működtetői és gyártói számára az állandóan növekvő és változó fenyegetettség jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A modern terroristák a legkorszerűbb technológiákat használják fel, sőt a modern civilizáció elleni támadásaik során akár még atom-, biológiai és vegyi (ABV-) hadviselésre is képesek.

Egyedülálló a piacon az olasz LACS (Laser Advanced Combat System) lőkiképzési rendszer, amely arra törekszik, hogy a taktikai lőkiképzések résztvevői a lehető legvalóságosabb helyzetben tudjanak gyakorolni. Az Olaszországból érkező cég képviselője, Alessio Lepre hangsúlyozta: természetesen hasonló rendszerek léteznek a világon, ezért a gyártók az összes eddigi tapasztalatot kielemezve alkották meg ezt a lézeres harcrendszerkészletet. A rendszer lényege, hogy a kiképzés bármely szintjén alkalmazható, az alapkiképzéstől egészen az antiterrorista egységek kiképzéséig.

Az infravörös, első osztályú pontosságú lőfegyverre szerelhető lézeres jeladó változtatható sugárdimenziókat tesz lehetővé. Előnye, hogy bármilyen típusú, szimulációs vagy valódi maroklőfegyverrel alkalmazható. A jeladó lehetővé teszi a közelharckiképzést, valamint a statikus, dinamikus és reaktív célokra történő kiképzést, az alkalmazott fegyverek ballisztikai jellemzőinek szimulálásával. A lézersugár szabályozható dimenziói lehetővé teszik a kezelő számára, hogy maximális eredménnyel legyen képes leküzdeni az akár 100 méteres távolságban lévő célokat. A lézersugarat az eszköz az elsütőbillentyű meghúzásának pillanatában bocsátja ki, késés vagy hamis pozitív eredmény nélkül. Lehetővé teszi az egy zónában levő találatok megkülönböztetését és további elemzésüket a harcászati műveleti központban. Az alumíniumötvözetből készült eszköz bármilyen időjárási körülmények között használható. Ezek a jellemzők − a rugalmas alkalmazhatósággal együtt − lehetővé teszik a kezelő számára a közelharc-felkészítés végrehajtását teljesen biztonságos módon.

1595991608

A fent említett vezeték nélküli lézeres jeladókat és a vezetékes szenzorokat a harcászati műveleti központ kezeli és koordinálja. Az eszköz ezeték nélküli kommunikációs eszközei lehetővé teszik a kommunikációt a központtal, illetve a kezelővel interakcióban vannak audiovizuális, tapintási jelzések útján. A vezérlő a harcászati műveleti központból kapja az adott kiképzési foglalkozásnak megfelelő konfigurációs adatokat, és a szimuláció során rögzíti a foglalkozás összes adatát, mint például a lövések számát, az eltalált szenzorok számát, a tárak újratöltésének számát. A vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően videokamerákkal, mobileszközökkel és távoli hálózatokkal kommunikálva képes letölteni és feltölteni az adatokat. A kiképzési foglalkozás végén az összes adat elküldhető a központba, a statisztikák elkészítéséhez és a kiértékeléshez. A rendszer egyformán használható az Egyesült Államokban és Európában is. Továbbá, a kiegészítőknek köszönhetően (mint például puska, maroklőfegyver, bombák és hanggránátok), az eszköz rendészek (rendőrök) és katonák kiképzésére is alkalmas.

Ezt követően egy osztrák cég, a Madritsch KG Weapon Technology mutatta be szuperkönnyű, többfunkciós ML40mk1 gránátvetőjét, amely megfelel a modern haderők követelményeinek. ,,Az alapötlet az volt, hogy a katonáknak és más felhasználóknak egy olyan eszközt adjunk a kezébe, amely megkönnyíti a tevékenységüket. Ez az eszköz alig nyom egy kilót, míg a piacon jelen lévő társaik ennél jóval többet. Ez azért is jelentős, mert ezzel az eszközzel akár egy többhetes gyakorlatot is végre lehet hajtani anélkül, hogy komolyabb fáradtságot okozna" – vázolta fel az ötlet alapkoncepcióját Gasper Heybal, a cég képviselője.

1595991609

A gránátvető használható a cső alá rögzítve bármilyen típusú gépkarabélyon, vagy önállóan is. A gyorskioldós rögzítő opcionális Picatinny sínre csatlakoztatható, és a másodperc törtrésze alatt lehetővé teszi az átváltást az egyik alkalmazási módról a másikra. Az ML40mk1 gránátvető a legjobb minőségű anyagokból készült, ezért extrém körülmények között is működőképes marad és mindig kielégítő teljesítményt nyújt a felhasználóknak. A kompakt, könnyűsúlyú eszköz könnyen tárolható még helyhiány esetén is. A gyors célzást lehetővé tevő Ringsight irányzékkal kombinált ML40mk1 teljes körű megoldást nyújt az összes, a 40 milliméteres fegyverek használatával összefüggő alkalmazás esetén, és támogatja a harckészség fenntartását. Lézerpontos irányzékkal felszerelve az eszköz lehetőséget biztosít pontcélok közelről történő leküzdésére is. Elhangzott: az alkalmazási területtől (önálló, alulra függesztett, rendőri erők, hadsereg, katonai rendész) függően az ML40mk1 gránátvető a „személyre szabott" lehetőségek széles körét nyújtja.

1595991609

A termékbemutató első napját a Robodrone Industries prezentációja zárta. „A csehországi Brnóból érkezett cég fő profilja a drónok tervezése, fejlesztése és gyártása" – mondta Jana Fleissigová, a Robodrone képviselője. A többi hasonló gyártótól eltérően a Robodrone kifejezetten nagyméretű termékekkel is foglalkozik. Az általuk kifejlesztett dróncsalád tagjai alapvetően hat-nyolc propellerrel működnek és 5-50 kilogrammot képesek szállítani. Felhasználásuk rendkívül sokoldalú, gyorsan fejleszthetőek, teljes körűen programozhatóak, és szállítási, illetve mérési feladatokra is kiválóan alkalmazhatók. Internetkapcsolattal vannak ellátva, így a felhasználó bármilyen távolságból képes a betáplált információk alapján utasítani a drónt. A fejleszthetőségnek köszönhetően a drónok különböző speciális szenzorokkal, infrakamerákkal, éjjellátó készülékkel is felszerelhetők.

A második napon a gyártók demonstrációs-technikai jellegű bemutatót tartottak a Készenléti Rendőrség budaörsi lőterén. A biztonsági rendszabályok ismertetését követően a cseh Robodrone cég képviselője tartott egy rövid technikai ismertetőt, majd a Kingfisher névre keresztelt dróncsalád tagja emelkedett a levegőbe.

A drónreptetés után a fegyveres testületek képviselői kipróbálhatták a ML40mk1 gránátvetőt. Először gyakorlógránátokkal, majd a rendőrségnél rendszeresített könnygázgránátokkal tüzeltek különböző távolságokra.

1595991609

A hatásbemutató után az osztrák cég képviselője érdeklődésünkre elmondta: „a gránátvető bármelyik fegyverrendszerbe beilleszthető, sokféleképpen felhasználható, és egy csekély átalakítás után bármilyen rendszeresített fegyverhez hozzá lehet illeszteni. A fejlesztés jelenleg a világ élvonalába tartozik, az oldalra nyitható töltényűr, a rendkívül könnyű súly, maga az elsütőbillentyű speciális kialakítása – amelynek köszönhetően nagyon kis nyomással, de annál nagyobb biztonsággal lehet lövéseket leadni – biztosítja, hogy a közeljövőben ez az eszköz képviselje a világ élvonalát."

A rendezvény zárásaként a Schelli Kft. ügyvezetője köszönetét fejezte ki minden fegyveres testület vezetőjének, aki képviselte szervezetét, valamint a Készenléti Rendőrség vezetőjének és személyi állományának, akik nagyban hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.

1595991609

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária