Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükség van a hadseregre

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. február 11. 17:44

A hadsereg szükségességéről a mai viszonyok között sem lehet vitatkozni, legfeljebb a méretéről. A képzettség és a tudás lehet az a képesség, amelyre válsághelyzetben is támaszkodhatnak a magyar tisztek – mondta egyebek mellett Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredes a honvedelem.hu-nak adott interjúban. A tábornokot 75. születésnapja alkalmából köszöntötte Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök február 11-én, kedden a tárca Balaton utcai objektumában.

A honvédség átalakulásának elmúlt 25 éve egy nagyon nehéz és gyötrelmes folyamat volt, ami alatt a képességeinek jelentős részét elvesztette, de ez párhuzamosan történt a társadalom átformálódásával, és azokat a célokat, amelyeket a politika kijelölt, sikerült tartani – mondta a vezérezredes. Ilyen volt például, hogy a társadalmi változásokat stabilizálja a honvédség és tartsa távol magát a civil hatalmi kérdésektől. „Hihetetlen áldozatok árán sikerült ezt végigvinni, hiszen ez idő alatt rengeteg embert kellett elküldeni, sok tisztnek tört derékba a karrierje és a képességek terén is veszteségeket szenvedtünk el" – tette hozzá a Magyar Honvédség rendszerváltáskor kinevezett egykori parancsnoka.

1595966854
75. születésnapja alkalmából Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredest

Ugyanakkor a hadsereg igyekezett a megmaradt potenciálját a legjobb hatékonysággal kihasználni, és ez a napjainkban is így történik. Példaként említette a fiát, aki jelenleg a Magyar Honvédségben dolgozik, „nagyon képzett, évekig tanult az Egyesült Államokban, és úgy szocializálódott, hogy a rábízott erőforrásokat a leglogikusabban és a leggazdaságosabban használja fel."

„Úgy gondolom, hogy bár a hadsereg ma nagyon kicsi, de mégis rendelkezik azokkal az alapokkal, amelyekre egy válsághelyzetben építkezni lehet" – vélte, hozzátéve, hogy ez biztosítékot jelent az ország védelmére is. A vezérezredes szerint akár a közelmúlt eseményei is – mint az Arab Tavasz, az ukrajnai zavargások, vagy a bosznia-hercegovinai helyzet – arra világítanak rá, hogy a hadsereg szükségességéről nem lehet vitatkozni, legfeljebb a méretéről a gazdasági vonzata miatt.

1595966854
„A hadsereg szükségességéről nem lehet vitatkozni, legfeljebb a méretéről"

A mostani katonák az elhivatottságban, a kulturális értékekben természetesen nem különböznek elődeiktől, viszont azoknál sokkal jobban támaszkodnak a technikai újdonságokra, a számítógépekre, az okostelefonokra, ami egyrészt nagyon hasznos, másrészt viszont ezek a rendszerek rendkívül sérülékenyek és függővé teszik a használóikat.

„A katonatiszt soha nem veszítheti el a józan ítélőképességét, és nem bízhatja rá magát teljes mértékben egyetlen technológiai eszközre sem" – hangsúlyozta. Fontos tulajdonsága kell, hogy legyen a mostani korosztálynak – ahogy az előzőeknek is – az „adaptáció", hiszen a külföldön megszerzett tudást Magyarországon kamatoztatják, és a helyi viszonyok között használják majd. A magyar hadseregben egyébként a szakembergárda mindig nagyon elkötelezett volt, tudásában pedig kiemelkedő a nemzetközi összehasonlításban – mutatott rá Lőrincz Kálmán

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária