Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek az informatikusok

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2014. február 11. 15:59

Az informatikai szolgálat napja alkalmából rendeztek ünnepséget a napokban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál . A rendezvényen a Magyar Honvédség szakemberei mellett az informatikai támogatásban résztvevő civil partnerszervezetek képviselői is részt vettek.

1595966852

Ünnepeltek az informatikusok

Az ünnepség elején felolvasták a Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét. Dr. Benkő Tibor vezérezredes szerint a számítógép megjelenése olyan markáns változásokat hozott az emberiség életében, mint a tűzhasználat vagy a kerék alkalmazása, és mostanra a korszerű hadviselésnek is szerves részévé vált az informatikai hálózatok és eszközök alkalmazása. Benkő vezérezredes mbere elismeréssel szólt a katonai informatikusok mindennapi áldozatos munkájáról, az évek óta szűkös pénzügyi lehetőségek ellenére elért kimagasló eredményekről és fejlesztésekről.

Az informatikai szakállomány képviseletében Ágota András őrnagy osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel. Röviden szólt a katonai informatikusok példaképének tekintett Neumann Jánosról, a XX. századi egyetemes matematika és a számítástechnika alapjainak megalkotójáról, a modern számítógép atyjáról, majd a viszonylag fiatal, mintegy 40 éves múlttal rendelkező katonai informatikai szolgálati ág jelenéről és jövőjéről beszélt. Kiemelte a hazai és nemzetközi feladatokban történő sikeres részvételt, a szoftverfejlesztési eredményeket, a napi üzemeltetés biztosításának kihívásait, így például a híradó-informatikai központ, a föld – levegő – föld rádiórendszer és a tábori hírrendszer-elemek tesztelését és csapatpróbáját, a Repülési és Légvédelmi Adatgyűjtő, Feldolgozó és Tájékoztató Rendszer fejlesztését, az üdültetési és gépjármű-nyilvántartó szoftverek megalkotását, az informatikai és információvédelmi feladatokat. Beszédéből kiderült, hogy a katonai informatikusok egy valóban rendkívül összetett és a működés szempontjából alapvetően fontos területen tevékenykednek nap mint nap.

1595966852

Ágota András őrnagy

Az ünnepi gondolatok után az informatikai szolgálati ág kiemelkedően teljesítő szakembereinek Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke, Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök helyettese és Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka adtak át elismeréseket és emléktárgyakat.

Az ünnepség zárásaként az MH BHD Budapesti Helyőrség Zenekara könnyűzenei slágerekkel szórakoztatta a közönséget.

1595966853

Elismerések átadása

Fényképezte: Szabó Lajos zászlós