Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükség van az önkéntes tartalékosokra

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 15. 14:52

Egy haderő csak akkor lehet képes alapfeladatai maradéktalan ellátására, ha a meglévő hivatásos és szerződéses állomány mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az önkéntes tartalékosok, akik szükség esetén időlegesen kiegészítik a meglévő erők képességeit – hangzott el Zlatan Jeremić ezredes látogatásán, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsokságon.

Zlatan Jeremić ezredes, a Szerb Köztársaság Budapestre akkreditált véderő-attaséja látogatott el az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsokságra október 12-én. Látogatásának célja az volt, hogy informálódjon az önkéntes tartalékos elképzelésekről.

A magas rangú vendéget Vanyur Tibor mérnök ezredes négyszemközti megbeszélésen fogadta. Az alakulat parancsnoka tájékoztatta a szerb véderő-attasét az önkéntes tartalékos rendszer kialakulásáról, jelenlegi felépítéséről és működéséről.

A rendszer személyi, tárgyi feltételeinek biztosítottságáról, valamint a szolgálati járandóságban részesülő önkéntes tartalékosokkal kapcsolatos feltételekről érdeklődött leginkább Zlatan Jeremić ezredes.

1595943076

Szerbiában 2010. december 15-én döntött a parlament a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetéséről. 2011 februárjában leszerelt az utolsó sorkatona is, így március 1-jétől már csak hivatásos és szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot a szerb hadseregben.

A beszélgetés végén az attasé megköszönte a tartalmas tájékoztatót és elismerte, hogy egy haderő csak akkor lehet képes alapfeladatai maradéktalan ellátására, ha a meglévő hivatásos és szerződéses állomány mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az önkéntes tartalékosok, akik szükség esetén időlegesen kiegészítik a meglévő erők képességeit.