Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi köszöntés

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2013. január 4. 17:14

102. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Bódi János rehabilitált nyugállományú őrnagyot Kálmán László alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese január 3-án.

Bódi János 1911. január 1-jén Marosludason született. Szegeden elvégezte a Felső Ipariskolát, majd Békéscsabán érettségizett, s ezután jelentkezett a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, ahol gépészmérnökként végzett 1941-ben. Polgári alkalmazottként került a honvédség Repülőátvételi Bizottságához, majd Csepelen a repülőgépmotorok készítését felügyelte.

1595947222

1943-ban a honvédség hivatásos állományú műszaki tisztje lett, mérnök főhadnagyi rendfokozatban. A 102. repülődandárral Lembergbe helyezték, majd a fronttal együtt Németországba gyalogolt, ahol már mérnök századosként amerikai fogságba került. 1947-ben tért haza a fogságból, ekkor a honvédség tartalékos állományba helyezte.

1948-tól a Keleti-fűtőházban kezdte tevékenységét a MÁV alkalmazottjaként mint beosztott mérnök, majd pedig a ferencvárosi fűtőházban dolgozott. Közel három évtizedet töltött gépészmérnökként a vasút szolgálatában, ahonnét főmérnökként ment nyugdíjba. Egész életében a vasút műszaki fejlesztésével és a mozdonyok karbantartásával foglalkozott.

János bácsi két évvel ezelőtt, 100 éves korában rubinoklevelet vehetett át, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adományozott a hetven éven át nyújtott szakmai tevékenysége elismeréseként.

1595947222

Fotó: A szerző felvételei

Címkékelismerés