Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztatás „első kézből”

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. szeptember 4. 15:17

A nyugállományú katonákra és volt polgári alkalmazottakra vonatkozó törvényi változásokról kaptak tájékoztatást szeptember 2-án, szerdán a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Egyesülete tagjai. Az új törvény rájuk vonatkozó részeinek ismertetését a klubtagok kérték, az előadáson részt vett a kecskeméti repülőbázis jogi és igazgatási főnöke, valamint vezető pénzügyi referense is.

1595959283

A honvédek jogállásáról szóló, július 1-jén hatályba lépett törvényt, az ennek végrehajtására vonatkozó honvédelmi miniszteri rendeleteket és a korábbi jogszabályokhoz képest bekövetkezett változásokat ismertette a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Egyesülete felkérésére a helyi nyugdíjasklub tagjainak Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője. Az érintettek lehető legrészletesebb tájékoztatása érdekében két szakember segítségét kérte: dr. Szabó Gábor alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis jogi és igazgatási főnöke a paragrafusok értelmezését vállalta magára, Kurucz Adrienn őrnagy, a kecskeméti bázis vezető pénzügyi referense pedig a nyugdíjasok „pénztárcáját érintő" jogszabályi változásokat ismertette.

1595959284

Fadgyas István nyugállományú őrnagy, a kiskőrösi klub vezetője a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: ezt a tájékoztatót a klub tagjai kérték. Nagyon hasznos információk birtokába jutottak, azt pedig különösen nagyra értékeli, hogy három, a saját szakterületén vezető beosztást ellátó tiszt jött el hozzájuk. Ez ugyanis azt bizonyítja, hogy a repülőbázis parancsnoka és az érdekvédelemért felelős szervezet vezetői is fontosnak tartják a nyugállományúakkal való kapcsolattartást, támogatják a klubok munkáját, lehetőségeikhez képest próbálnak segíteni az erre rászorulókon.

A Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Egyesülete 1971. február 17-én alakult, jelenleg 118 tagja van, közülük a legidősebb, Patyi Árpádné 91 éves. A tagok által előzetesen összegyűjtött és a tájékoztatón feltett kérdésekből kiderült, hogy a nyugdíjas katonák és volt polgári alkalmazottak elsősorban a segélyezések rendje, az adható pénzügyi támogatás mértéke, az üdülési lehetőségek, az egészségügyi ellátás rendszerében történt változások, az idősotthoni elhelyezés költségei és a katonai temetésekre vonatkozó kegyeleti jogszabályok iránt érdeklődnek.

1595959284

Fotó: a szerző felvételei