Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Találkoztak a V4-es haderők logisztikai főnökei

Szöveg: MH LK |  2016. november 29. 9:22

A visegrádi országok felső szintű logisztikai vezetőinek találkozóját rendezték meg a napokban Magyarországon a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség vezetésével, az MH Logisztikai Központ együttműködésével.

A V4 országok logisztikai vezetői 2013 óta tartanak rendszeres megbeszéléseket. Magyarországon legutóbb 2014-ben tartottak hasonló rendezvény. 
A mostani találkozó célja a V4 logisztikai feladatainak értékelése, a folyamatban lévő feladatok egyeztetése, továbbá a jövőbeni lehetséges együttműködési területek áttekintése volt Jaromír Zůna vezérőrnagy (Csehország), Robert Wozniak ezredes (Lengyelország), L’ubomír Gacko dandártábornok (Szlovákia) és Kaposvári
László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke számára.

1596023802

Kaposvári László köszöntő beszédében kiemelte: a megváltozott körülmények és a jelenlegi geopolitikai helyzet arra sarkallja a NATO- és EU-tagországokat, hogy gyors intézkedéseket hozzanak és közösen lépjenek fel. A V4-es országok együttműködése ezen belül is meghatározó jelentőségű.

A kétnapos rendezvény az MH Logisztikai Központnál végrehajtott statikus és dinamikus bemutatókkal kezdődött. A találkozó második napján az együttműködés keretében eddig végrehajtott, valamint a jelenlegi és tervezett logisztikai feladatokat tekintették át, továbbá beazonosították a lehetséges együttműködési területeket.

1596023802
A Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke előadásában áttekintette a V4-es országokkal közösen végrehajtott feladatokat, kiemelve a Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ (Multinational Logistics Coordination Centre – MLCC) szervezésében végrehajtott „Capable Logistician 2015" gyakorlatot, amelynek Magyarország adott otthont, továbbá a V4 EU Harccsoport (V4 EUBG) megalakításának, valamint a közös V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (Joint Logistics Support Group Headquarters – JLSG HQ) felállításának eddigi és a jövőbeni feladatait.

Az ülés a nemzetek álláspontjainak ismertetésével, és szakmai megbeszéléssel folytatódott. A logisztikai vezetők egyetértettek abban, hogy tovább folytatják a közös logisztikai programokat és gyakorlatokat, amelyek közül kiemelt fontosságú a 2019 első félévében Lengyelországban megrendezendő Capable Logistician 2019 (CL19) gyakorlat. Továbbá megállapodtak abban, hogy két szakértői munkacsoportot hoznak létre a 2019. második félévében szolgálatba lépő V4 EUBG logisztikai koncepciójának kidolgozására, valamint az országok kísérleti és vizsgáló laboratóriumai közötti együttműködés érdekében. A soron következő V4 felsőszintű logisztikai találkozó megrendezését 2017 első félévében Csehország vállalta.

A megbeszélések következő napirendi pontja a migrációs válság kezelése érdekében a Magyar Honvédség által eddig végrehajtott feladatok ismertetése volt, amellyel kapcsolatban Kaposvári László dandártábornok megköszönte a Cseh Köztársaság és Szlovákia által a Balaton 2015 gyakorlat keretében nyújtott támogatást, illetve tájékoztatta a résztvevőket a lehetséges további együttműködési területekről.

1596023802

Fotó: MH LK