Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanulmányi kirándulás a Ludovika Fesztiválra

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. május 11. 11:23

A Ludovika Fesztiválra szerveztek tanulmányi kirándulást május 7-én a kecskeméti Gáspár András-szakközépiskola rendészeti osztályainak tanulói. Szabó János nyugállományú ezredes és Lassú Gábor szaktanár vezetésével négy évfolyamról harmincnégy diák vett részt az Orczy-parkban tartott  fesztiválon.

Egész napos szakmai gyakorlatnak is beillő programon vettek részt az MH Ludovika Zászlóalj száznapos ünnepségsorozatának nyitónapja a Gáspár-szakközépiskola rendészeti osztályinak, a katonai alapismereteket választható érettségi tárgyként tanuló diákjai. Közelről is megnézhették, kipróbálhatták mindazokat a kézifegyvereket, harctechnikai eszközöket, rendőrségi és tűzoltó felszereléseket, melyekről év közben elméletben tanultak. A gyakorlatban alkalmazhatták a katonai érintkezés szabályait is, egyik feladatuk ugyanis az volt, hogy az egyes helyszíneken, a bemutatókat tartó egyenruhás parancsnokoknál jelentkezniük kellett.

1596013267

Indulás előtt Szabó János nyugállományú ezredes elevenítette fel a diákok részére a száznapos ünnepségsorozat hagyományait és az akadémia névadója, Habsburg–Estei Mária Ludovika főhercegnő, I. Ferenc harmadik feleségének életét, aki 50 ezer forintot ajánlott fel az első magyar tisztképzést szolgáló intézmény létrehozására.

A rendezvényen több közjogi méltóság mellett Schmittné Makray Katalin zászlóanya is részt vett, aki örömmel vállalt egy közös fotózást is a diákokkal. Megjegyezte: szeretné, ha pár év múlva a kecskeméti iskola tanulóival, mint avatás előtt álló tisztjelöltekkel találkozhatna az Orczy-parkban.

A diákok a helyszínen rendezett több vetélkedőn is megmérettették magukat, közülük a legsikeresebb egy 100 százalékosan kitöltött tesztlappal a végzős Makádi Balázs volt, de a 9. osztályos Konfár Renáta és Rybinski Orsolya teljesítménye is elismerést váltott ki a társaikból. A kísérő tanárok is remekül érezték magukat: Szabó János nyugállományú ezredes például egy rögtönzött alaki foglalkozáson bebizonyíthatta, hogy részéről nem múlt nyomtalanul az az öt katonai díszszemle, melyen korábban részt vett, Lassú Gábor szaktanár pedig legtöbbet a hagyományőrzők sátránál időzött.

1596013267

Fotó: a Gáspár-szakközépiskola diákjai