Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárlat és megemlékezés a századelő katonáiról

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. november 20. 9:16

Bizonyára emlékeznek az Azok a csodálatos férfiak című 1965-ös filmre, amiben a repülés hőskorában a bátor férfiak, mai szemmel nézve inkább még légjárókkal hódították meg az eget. Ezekre az időkre, az akkori repülősökre és tetteikre is emlékezünk ezzel a kiállítással – mondta Vargha Tamás november 19-én, Az Osztrák-Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai című kiállítást beharangozó székesfehérvári sajtótájékoztatón.

1595963173

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felelevenítette Hesh Ákos életútjának fontosabb állomásait

Ahogy a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, a Honvédelmi Minisztérium és a város önkormányzata szervezésében, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) nélkülözhetetlen segítségével rendezik meg a monarchia korszakát idéző tárlatot, a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A kiállítást dr. Hermann Róbert, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese nyitja meg az érdeklődők előtt november 23-án, 11 órakor.

A megnyitót követően leleplezik Hesh Ákos mérnök őrnagy, gépészmérnök és pilóta, a magyar repülőgép és ejtőernyő tervezés kiemelkedő személyiségének emléktábláját, a Vásárhelyi utcánál található, nemrég felújított Repülős és Ejtőernyős emlékműnél. Hesh Ákos fejlesztette ki többek között a székesfehérvár-sóstói bázison az első, 1939-ben rendszeresített magyar katonai ejtőernyőt, de ő volt az 1936-os berlini olimpián bemutatott világrekorder vitorlázó repülőgép tervezője, építője és berepülő pilótája is.

1595963173

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere beszél az 1994-es repülős emlékmű felújításáról és a régi fehérvári repülőgyárról

Fotó: a szerző felvételei