Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamisták megtámadtak egy rendőrőrsöt Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 20. 10:02

Iszlamista fegyveresek megtámadtak egy rendőrkapitányságot Szomália északi részén november 19-én kedden, a behatolók tüzet nyitottak az épületben tartózkodó rendőrökre és civilekre, legkevesebb tizenhat ember életét vesztette – közölték szemtanúk és állami tisztségviselők.

A Baldweyne-ben kedd reggel indított támadást az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia vállalta magára. A szervezet egyik illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a támadók közül soknak sikerült sértetlenül elmenekülnie.

Az Afrikai Unió (AU) békefenntartói és a szomáliai fegyveres erők tagjai körbevették a kapitányságot, és tüzet nyitottak. Szem- és fültanúk szerint ekkor abbamaradt a lövöldözés az épület belsejében.

A támadók huszonöt rendőrrel és az országban állomásozó békefenntartó erők tizennyolc dzsibuti állampolgárságú tagjával végeztek – állította Sheikh Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai műveletei ügyében illetékes szóvivője.

A szervezet a múltban több alkalommal is túlzó számokat közölt a kormányerők veszteségeit illetően, a hivatalos források pedig gyakran a valóságosnál kevesebb áldozatról számolnak be.

Szemtanúk szerint a terroristák egy autóba rejtett pokolgép segítségével jutottak be a fallal körülvett épületegyüttes kapuján.

Egy szomáliai törvényhozó megerősítette az áldozatok számáról szóló jelentéseket, majd elmondta, hogy néhányan a támadók közül is életüket vesztették.

Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök elítélte a támadást, hozzátéve, hogy kormánya elkötelezett az iszlamista terrorizmus felszámolását célzó harc mellett.

Az Afrika szarván található országot két évtizede, Mohamed Siad Barré elnök diktatórikus hatalmának megdöntése (1991) óta véres polgárháború sújtja, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom.

Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az al-Shabaab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint. A milícia fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió csapatai 2011 nyarán kiűzték harcosait a fővárosból.