Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalék nélkül nincs haderő

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. október 3. 14:52

Alig van olyan hadsereg a világon, amelynek ne volnának tartalékosai, ezért is volt nagyon fontos lépés 2010-ben, amikor elkezdtük kiépíteni a magyar önkéntes tartalékos rendszert – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter október 3-án, pénteken, a fővárosban, az 1000. Budapest és Pest megyei önkéntes műveleti tartalékos szerződésének aláírásán.

1595979972

A magyar tartalékosok napja ünnepségének keretében tartott szerződéskötéskor a miniszter elmondta: jelenleg több mint 5500 tartalékosa van az országnak, akik közül 2000 önkéntes védelmi és 3500 pedig önkéntes műveleti tartalékos. Hozzátette: mindent megtesznek, hogy hamarosan elérjék a törvényileg megszabott 8000 fős keretet.

A tartalékosok folyamatosan készenlétben állnak, és feladatokat teljesítenek például az őrzés-védelemben, a katasztrófahelyzetek kezelésében és a honvédség mindennapi életében – hangsúlyozta.

1595979973

„Ma is több mint háromszázan teljesítenek szolgálatot a honvédség különböző szervezeteinél" – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a tartalékos rendszer jól működik, és valós képességet jelent a honvédség számára.

Hende Csaba szólt arról is, hogy mostanra 9 felsőoktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, így a diákok is megismerhetik a rendszert. Folyamatosan nő egyébként a 30 év alattiak száma az önkéntesek között, ma már eléri a 13 százalékot és idén hatszor annyi fiatal vett részt az alapkiképzésen, mint kezdetben. Mint mondta: az egész nemzet hálával tartozhat azért, hogy a rendszer kialakulhatott, és az önkéntesek egyértelműen megnövelték a honvédség erejét.

1595979973

Az ezredik Budapest és Pest megyei tartalékos, aki ünnepélyes keretek között írta alá szerződését, egy fiatal férfi, Szikszai Krisztián, a fővárosban él.

Az eseményen mások mellett jelen volt dr. Benkő Tibor, Honvéd Vezérkar főnök, Fucsku Sándor, az  MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint Vanyur Tibor, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka.

1595979973

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária