Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tata utcáin is járőröznek a katonák

Szöveg: Földházi Enikő százados |  2020. március 23. 16:06

Pár napja országszerte tapasztalhatja a lakosság, hogy több katonát lát az utcákon, utakon. A fokozott katonai jelenlét egyik oka, hogy a Magyar Honvédség járőrtevékenységet végez a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása érdekében.

1596077417

A járőrök hét alkalmazási körzetből – Budapest, Debrecen, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Székesfehérvár és Győr – indulnak naponta útnak.

A Tatán járőröző katonák az MH Katonai Rendészeti Központ és a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred állományába tartoznak, feladataikat pedig a Tatai Rendőrkapitánysággal egyeztetve látják el. A szolgálatot gyalogosan és gépjárművel, fegyveresen és speciális eszközökkel – maszkkal és védőkesztyűvel – látják el a város frekventáltabb részein reggel 8 és este 6 óra között.

A Magyar Honvédség célja, hogy a katonai jelenléttel a lakosság biztonságérzetét növelje, az esetleges pánikkeltést pedig megakadályozza – hiszen a katonák egyik alapfeladata Magyarország és a magyar emberek védelme.

A katonai járőr – a rendőrséggel együttműködve – a közbiztonság és a közrend fenntartását támogatja. Amennyiben a járőr bűncselekményt észlel, haladéktalanul értesíti a rendőrséget. A katonai rendész jogosult a szabálysértés elkövetésén tetten ért (nem kizárólag a Magyar Honvédség állományába tartozó) személyt felszólítani a szabálysértés abbahagyására, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig haladéktalanul értesíti a legközelebbi rendőri szervet, majd annak kiérkezéséig a tetten ért elkövetőt visszatarthatja, a helyszínt biztosítja.

1596077417