Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tehetséggel keltették életre a verseket

Szöveg: Kovács Dániel |  2012. december 9. 7:07

Elsősorban a katonacsaládok gyermekei jelentkeztek a HM Katolikus Tábori Püspökség által immár ötödik alkalommal meghirdetett szavalóversenyre. József Attila, Kölcsey Ferenc, Pilinszky János és Mécs László legszebb költeményeit hallhattuk december 4-én.

Összesen húsz, 9–16 év közötti gyerek vállalkozott idén arra, hogy a HM Katolikus Tábori Püspökség (KTP) által megrendezett szavalóversenyen a zsűri és a közönség előtt elmondja kedvenc versét, valamint egy olyan költeményt is, amit a szervezők által összeállított listából kellett kiválasztania. Ebben a „kötelező körben" igazán nehéz művek – Kölcsey Ferenc: Himnusz; Pilinszky János: Apokrif; József Attila: Thomas Mann üdvözlése; Mécs László: Vád- és védőbeszéd; József Attila: Hazám – szerepeltek.

„Tavaly viszonylag kevesen jelentkeztek, így nagyon örültünk, hogy idén ilyen sokan látogattak el a püspökség épületében megrendezett versenyre" – mondta még a kezdés előtt Berta Tibor ezredes, a verseny egyik szervezője. A KTP általános helynöke hozzátette: mára szerencsére már hagyomány lett a versmondó versenyből, amelyen az elmúlt években is számos tehetséges gyermek mutatta meg képességeit.

1595946052

Ekkorra a versenyzők már láthatóan feszültek voltak, s mindannyian arra vártak, hogy a közönség elé léphessenek. A kezdeti lámpaláz azonban szerencsére mindenkinél hamar elmúlt. A gyerekek körében ezen a délutánon József Attila volt a legnépszerűbb, hatan vállalkoztak arra, hogy a Thomas Mann üdvözlése című verset elszavalják.

A versenyzők valódi tehetséggel keltették életre a verseket, a szülőkből és kísérőkből álló közönség pedig lelkes tapssal jutalmazott minden egyes produkciót.

Mint kiderült, az indulók között akadtak igazán rutinos szavalók is. Közéjük tartozott a 14 éves Lőrincz Botond, akinek már regionális versenyen is sikerült arany fokozatot szereznie. Gera Márton pedig már harmadszor indult a tábori püspökség által szervezett versenyen, és érdeklődésünkre elmondta: ezúttal is remekül érezte magát.

1595946052

A 13 éves Oláh Enikő József Attila-verset szavalt ezen a délutánon. Kérdésünkre elárulta: hosszú távú tervei között szerepel az előadó-művészet, éppen ezért középiskolai tanulmányait a debreceni Ady Endre Gimnáziumban szeretné folytatni, dráma szakon. Gera Mártonnak is József Attila a kedvenc költője, de azért a „szabadon választott" kategóriában a másik „nagy kedvenctől", Radnóti Miklóstól adott elő egy verset.

A zsűri – mint általában – nem volt könnyű helyzetben. Döntésük alapján a 9-10 éves korcsoportban Klement Emese vehette át a megérdemelt első díjat, míg a második helyen Csajbók Máté, a harmadikon pedig Szabó Rózsa végzett. A „nagyok" között Kátai Beatrix végzett az első helyen, megelőzve Lőrincz Botondot és Oláh Enikőt.

1595946052

Fotó: Tóth László