Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teletöltve

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. augusztus 30. 9:26

Az idei év legnagyobb szabású gyakorlata volt a Saber Guardian 2017. Az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderejének Európában állomásozó katonai szervezetei által támogatott gyakorlat logisztikai részéből az MH Logisztikai Központ a megszokott feladatain túl speciális, eddig nem alkalmazott támogató elemekkel is kivette részét.

1596038117

Június és augusztus között tartották az idei esztendő legnagyobb NATO-gyakorlatát, a Saber Guardian 2017-et, amelyhez hét ország tizenhét nemzeti gyakorlatát kapcsolták hozzá mintegy 40 ezer fő részvételével. A gyakorlat célja az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességeinek demonstrálása volt, de kiváló lehetőséget biztosított a Magyar Honvédség számára is a már eddig is alkalmazott, illetve új képességek kipróbálására.

1596038117

A Saber Guardian hazai kiképzési eseményeinek stratégiai szintű koordinálása részeként az MH Logisztikai Központ (MH LK) támogató parancsnokságot hozott létre az „erők fogadása, gyülekeztetése és előrevonása" céljából. E parancsnokság alatt működött – először a Magyar Honvédség történetében – az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) által irányított konvojtámogató központ is Táborfalván.
A központ fő feladatai közé tartozott az átvonuló személyi állomány pihentetése, a technikai eszközök üzemanyaggal történő feltöltése, valamint a továbbindulási feltételek biztosítása, szoros együttműködésben azzal az – szintén az MH LK alárendeltségébe tartozó – állománnyal, amely az amerikai konvojokat országunk északnyugati illetve délkeleti határátkelőhelyei között fogadta és kísérte.

1596038117

A konvojtámogató központ munkáját számos külföldi és hazai delegáció a helyszínen tanulmányozta. A magas rangú szövetséges katonatisztek mellett látogatást tettek a bázison a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Logisztikai Intézet oktatói és hallgatói, a felső vezetőképző tanfolyam állománya, a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem parancsnokságának munkatársai, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság üzemanyag ellátással foglalkozó szakemberei is.

1596038118

Fotó: MH ARB