Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téli magashegyi tanfolyamon a Kaukázusban

Szöveg: Juhász Mariann zászlós |  2017. március 29. 11:30

Gazsó Krisztián törzsőrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Rubik zászlóaljának ejtőernyős kutató-mentője a közelmúltban háromhetes, alapszintű téli hegyi tanfolyamon (Basic Mountain Training Winter Course) vett részt Grúziában.

1596029723

A Sachkhere Mountain Training School által szervezett kiképzésre a törzsőrmestert a szolnoki alakulat Repülő Felkészítési Főnöksége iskolázta be. A főnökség mindig nagy hangsúlyt fektetett a hasonló képzésekre, biztosítva, hogy az alakulat túlélőoktatói lehető legnagyobb – nemzetközileg is elismert – szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezzenek.

1596029723

A bakuriani régióban végrehajtott kiképzésen Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Litvánia, Magyarország, Örményország és Ukrajna 21 katonája vett részt. A felkészítés során kiemelt szerepet kapott a téli időjárási viszonyok közötti hegyvidéki mozgás elsajátítása. A síalpinizmushoz szorosan társul a klasszikus alpesi lesiklás is, amelyre ugyancsak nagy hangsúlyt fektettek az oktatók. Az ehhez kapcsolódó folyamatos erőnléti terhelést időről időre ismétlődő és egyre nehezedő menetgyakorlatok biztosították, ahol mind a szintemelkedést, mind pedig a cipelendő zsák tömegét is folyamatosan növelték. Utóbbi nem volt véletlen, hiszen az utolsó kiképzési napon önálló menetet kellett végrehajtani a hegyekben, meghatározott időre.

1596029723

A tematika a mozgásmódokon túl számos egyéb témát is érintett. Ezek között szerepelt például a jeladóval felszerelt lavinaáldozat keresése, a menedékkészítés hóban, a bivakolás a hegyekben, a sérült evakuálása vagy standpontok készítése biztosított lecsúszáshoz. 

1596029724

Gazsó Krisztián törzsőrmesternek ez volt a második útja Grúziába, miután előző évben sikeresen teljesítette az iskola nyári hegyi felkészítését. Így végzettségét igazolandóan – a hivatalos oklevél mellett – jelvényére immáron a sílécek is felkerülhettek a jégcsákány mellé.

1596029724

Fotó: Gazsó Krisztián törzsőrmester