Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telt ház Pápán – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 14. 20:50

Hazánk, pontosabban az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont az Európai Védelmi Ügynökség által rendezett Fire Blade 2017 hadgyakorlatnak. A helikopteres és különleges műveleti képességekre koncentráló kiképzési esemény 500 főt és 15 helikoptert „mozgatott meg”.

1596034239
Immár tizenegyedik alkalommal dolgoztak együtt számos hadsereg és légierő katonái azon, hogy az Európai Unió tagállamainak hadereje minél szorosabb együttműködéssel és hatékonyabban tudja alkalmazni forgószárnyas képességeit. Az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) helikopteres kiképzőprogramjának (Helicopter Exercise Programme – HEP) idei, Magyarországon először megrendezett gyakorlatán a magyar légierő Mi–17 közepes szállító- és AS–350 könnyű, felderítő és szállítóhelikopterei mellett belga, német, osztrák és szlovén légi járművek is részt vettek, míg Csehország és Olaszország megfigyelőket küldött a többnemzeti gyakorlatra.


A témánál maradva

A HEP gyakorlatait minden évben egy-egy speciális téma köré tervezik; ez idén a levegő–föld éleslövészet volt. Ennek megfelelően az sem véletlen, hogy hazánkat választották a gyakorlat helyszínéül, hiszen lőtereink kedvező fekvése és az ott meglévő lehetőségek széles köre tökéletesen megfelelnek az erőpróba támasztotta követelményeknek. Ezt alaposan ki is használták a résztvevők, így május 1–11. között az sem volt ritka látvány, amikor egyszerre akár tíz-tizenkét helikopter hajtotta végre feladatait Pápa, Újdörögd és Hajmáskér térségében.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 16-án, pénteken megjelenő számában!)