Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Temetőfelmérés Veszprém megyében

Szöveg: F. B. |  2016. február 18. 14:39

A Honvédelmi Minisztérium az első világháború centenáriuma alkalmából több világháborús hősi temető, parcella, sírcsoport felújítását tervezi 2016-ban.

A napokban Fajd Bence hadnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ (MH HKNYP 3. TÉK) hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tisztje a csóti hadifogoly-temetőt, a hajmáskéri katonai temetőt, valamint a pápai református és az alsóvárosi temetőket mérte fel. Németh Tibor őrnagy és Berkesi Gábor törzszászlós önkéntes műveleti tartalékosok segítségével sikerült átfogó képet kapni a temetők és síremlékek állapotáról.

1596009017

Csóton Kékesi István polgármester tájékoztatta a katonákat az aktuális helyzetről, miszerint a temető elhanyagolt állapotban van, és rendbetételéhez jelentős felújításra lenne szükség. A polgármester − akinek eredeti végzettsége történelemtanár − a hadisírgondozók munkáját kiadványok és dokumentumok átadásával is segítette.

Hajmáskéren Kovács István jegyző tájékoztatta a katonákat. Érdekességként említette, hogy a település katonai temetőjében már nincsenek meg a korábban német hadisírgondozók által állított – fémből készült – német síremlékek.

1596009017

Pápán a református temető gondozott, az önkormányzat részleges felújítást végzett 2013-ban, azonban hat darab első világháborús síremlék kimaradt a rendbetételi folyamatból.
Az Alsóvárosi temetőben csupán tereprendezésre lesz szükség, mert a karbantartók és a pápai Jókai Kör munkájának eredményeképpen néhány évvel ezelőtt megújultak a síremlékek, melyek környezetét azóta is rendben tartják.

Fotó: a szerző felvételei